Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

У Чернівцях відкрили відреставровані скульптури Св. Апостолів Петра і Павла

12 липня у м.Чернівцях відбулося урочисте відкриття відновлених скульптур святих Св. Апостолів Петра і Павла біля Вірменського храму. У сорокових роках минулого століття скульптури зникли зі своїх п’єдесталів, і лише нещодавно були знайдені на одному із кладовищ міста.
У червні Чернівецька міськрада затвердила рішення про повернення історичних пам’яток. Скульптури відреставровані заслуженими скульпторами, членами Національної спілки художників України П.Лемським, М.Лисаківським та Д.Горшковським. Освячення відреставрованих пам’ятників здійснив священнослужитель Вірменської Апостольської Церкви о.Нерсес Шахназарян.
Стаття з сайту “Молодого буковинця”:
Відкрили відновлені скульптури Святих Петра і Павла
Скульптури апостолів Петра і Павла, які зникли з постаментів біля Вірменської церкви у Чернівцях у 1970-х роках, повернули на своє історичне місце. Їх відновили і встановили біля центрального входу до церкви 12 липня на свято Петра і Павла.
Фігури святих реставрував скульптор Петро Лемський. Він розповів, що основним завданням було надати статуям первісного вигляду. Адже скульптурам Святих Петра і Павла по 135 років. Стільки ж і самій Вірменській церкві.
– Вирізьблені з каменю фігури святих збереглися з незначними пошкодженнями, – розповів скульптор. – У Павла було відбито лезо меча, який він тримає у правій руці, а в Петра не було частини символічного ключа від райських воріт. Це сталося через зовнішні впливи – зміна температури повітря, дощі. Крім того, частини скульптур зруйнувалися і через те, що їх було занедбано багато років.
Реставрували статуї Святих Павла і Петра за кошти, виділені з міського бюджету. А це – приблизно 10 тисяч гривень.
Мер міста Микола Федорук висловив сподівання, що відтепер скульптури стоятимуть на своєму первинному місці впродовж століть.
Нагадаємо, два роки тому апостолів випадково знайшов на занедбаній могилі кладовища на вулиці Зеленій 66-річний пенсіонер Валерій Квітко. Згодом, згідно з рішенням міськвиконкому, скульптури Святих Петра і Павла з кладовища на вулиці Зеленій перенесли на їхнє первинне місце – біля Вірменської церкви.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>