Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

У Чернівцях відбувся семінар на тему: «Пам’ятати забуте: євреї у Польщі та в Україні»

13 липня в приміщенні колишнього «Єврейського народного дому» відбувся семінар на тему: «Пам’ятати забуте: євреї у Польщі та в Україні», на якому були присутні громадські діячі, правозахисники, журналісти, представники влади, науковці та викладачі вищих навчальних закладів України та Польщі.

Під час відкриття семінару виступив голова Асоціації єврейських організацій та громад України Йосип Зісельс, який окреслив важливість проблеми збереження єврейської культурної спадщини в Україні. Зокрема, він порушив питання реституції майна, яке знаходилось у власності єврейських громад до приходу тоталітарної влади, проблеми фінансування реставрування та підтримання в належному стані архітектурних пам’яток. Йосип Зісельс також звернув увагу на прогалини законодавства, які унеможливлюють передачу єврейській громаді з Державного архіву світків Тори.

Музеєзнавець Наталія Шевченко розповіла про роль та місце у справі збереження історичної пам’яті та старожитностей Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини.

Представники з Польщі презентували свій досвід та здобутки у справі збереження єврейської культурної спадщини в їхній країні. Так, співробітник Єврейської спілки у Варшаві Анна Чаловіч презентувала виставку «Мокум» та портал varshe.pl, присвячені хасидизму у Варшаві. Культурний антрополог, аспірант Юзеф Маркєвіч презентував проект «Трансністрія», присвячений пам’яті жертв нацистського режиму.

Також під час виступів порушувалась тема доступу широкого загалу до творів видатних єврейських письменників, оскільки дуже мало перекладів цих творів на українську та польські мови.

Наприкінці семінару учасники окреслили шляхи подолання наявних проблем відродження єврейської культури.

Антон Шевченко, магістр державного управління

Фото з сайту http://www.city-tour.cv.ua/muzei/evrei.htm

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>