Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

2 серпня Україна вшановує пам’ять жертв Голокосту ромів

2 та 3 серпня 1944 року декілька тисяч ромів та сінті були знищені в циганському таборі, що знаходився в концентраційному таборі Освєнцім-Біркенау.
Вважається, що під час Голокосту було знищено від 600 000 до 1 500 000 ромів. В процентному відношенні ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів.
Понад 90 відсотків ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено фашистськими режимами.
Нижче наведено звернення голови Деркомнацрелігії Ю.Богуцького з приводу цієї трагічної події:

Шановні Українці!

«Щороку 2 серпня Україна вшановує пам’ять жертв Голокосту ромів. Минає час, але й досі не загоїлися рани в душах тих, хто втратив рідних і близьких. Ніколи плин історії не зітре трагічні події Другої світової війни з нашої пам’яті.

Величезна людська катастрофа ромів полягає в тому, що гітлерівські окупанти знищували їх за національною приналежністю, незалежно від віку, статі, роду занять або способу життя. Безкраї українські простори стали місцем останнього спочинку для сотень тисяч безвинних синів і дочок українського та ромського народів.

Цього дня ми згадуємо кожну свавільно загублену ромську душу, бо всі вони – діти української землі. Пам’ять про кожну з них, про страшні події Другої Світової є запорукою від неповторення жахіття масового вбивства мирного населення, надійна пересторога тим, хто сіє розбрат між нами.

Українці знають, яку загрозу несе ксенофобія, расизм, мова ненависті. Нетерпимість, насильство, бажання перетворити особистість на гвинтик державної машини призводять до порушення прав і свобод людини, зневаги до її життя. Все це закінчується планетарними трагедіями.

Злагода і мир, толерантність і порозуміння, які панують в Україні, підтверджують правильність обраного державою курсу на розбудову вільного, демократичного, громадянського суспільства, якнайповнішого забезпечення прав і свобод людини, верховенства права в нашій державі.

В Україні не було, немає й не буде міжнаціональної ворожнечі.

Пом’янімо безвинно убієнних! У скорботному мовчанні схилімо голови перед їх світлими душами! Запалімо символічні свічки пам’яті!»- йдеться у зверненні Голови Державного комітету України Юрія Богуцького з нагоди 66-ї річниці трагедії Голокосту ромів.

Інформація з сайтів http://www.dosta.org/ та Деркомнацрелігії

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>