Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Помер Дмитро Яремчук

З глибоким сумом сповіщаємо, що 21 серпня 2010 року в місті Вінніпег (Канада) на 96 році життя після тривалої важкої недуги упокоївся в Бозі член-засновник товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», провідний член буковинської ОУН

Дмитро Яремчук.

Покійний народився 18 жовтня 1914 року в селі Рівня на Буковині, де отримав початкову освіту, здобувши в Чернівцях гімназійну (1934) та університетську юридичну освіту (1939). З молодих років співпрацював з українським націоналістичним підпіллям, був одним з найближчих співробітників провідника буковинської ОУН Віктора Кулішира, тож після окупації Буковини більшовиками був змушений в 1940 році емігрувати на Захід. В роки війни виконував відповідальні доручення Проводу Українських Націоналістів Андрій Мельника у Львові та інших містах Галичини.  З 1949 року жив в Канаді, де працював спершу звичайним робітником, бухгалтером різних українських установ, а з 1962 року бібліотекарем університету провінції Альберта. Зробивши додаткові студії, він отримав ступінь бакалавра бібліотечних наук і аж до виходу на пенсію в 1980 році працював в Національній Бібліотеці Канади в місті Отава.

Дмитро Яремчук був надзвичайно активним членом української громади скрізь, де йому не доводилося жити, зокрема членом правління Фундації О. Ольжича, української книгарні «Калина» та українського культурно-просвітнього центру «Осередок». Активно працював як член Наукового товариства ім. Шевченка, Українського Національного Об’єднання, Української Православної Катедри св. Трійці, був щедрим жертводавцем для багатьох українських громадських та релігійних установ. Він був автором численних статей у часописах «Новий Шлях» (Вінніпег-Торонто) та «Українське Слово» (Париж),  співавтором книг «Буковина, її минуле та сучасне», «Українці в Берліні», «Калина – 75 років» та інших. Він всіляко намагався підтримати та полегшити долю свого молодшого брата Назарія Яремчука, одного з найвидатніших українських співаків сучасності.

Після здобуття Україною незалежності Дмитро Яремчук брав активну участь у відновленні діяльності товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», допомагав збирати кошти на пам’ятник Героям Буковинського Куреня в Чернівцях.

Залишив невтішними численну родину та приятелів в Україні, Канаді та Бразилії.

Зажуреній родині висловлюємо щирі співчуття.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>