Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

На Буковині представники восьми етнічних груп об’єднались у громадську організацію “Всесвітній форум буковинців” (фоторепортаж)

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в приміщенні Українського Народного Дому в Чернівцях відбулася неординарна подія –  установчі збори обласної громадської організації «Всесвітній форум буковинців». Головними завданнями новоствореної організації, за словами ініціаторів її створення, є налагодження сталих зв’язків краю з вихідцями з Буковини, захист національних, інтелектуальних і духовних цінностей краю і ефективне використання потенціалу буковинців звідусіль. Громадська організація ставить за мету сприяти консолідації буковинської спільноти, розвитку її етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності. Ідея створення «Всесвітнього форуму буковинців» належить представникам українських, румунських, молдавських, єврейських, польського, вірменського, німецького та російського національно-культурних товариств. На установчих зборах вони обговорили та затвердили Статут організації і обрали керівні органи. Очолив Форум Володимир Старик – голова Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», його заступниками  стали Василь Бику – голова товариства румунської культури ім. М.Емінеску та Юрій Стаднічук – голова міжрайонного товариства молдавської культури. Виступаючи на зборах, голова Єврейської общини області Лев Клейман та голова обласного відділення ВГО «Руський рух України» В’ячеслав Онєгін відзначили, що створення такої громадської організації давно на часі, і її діяльність консолідуватиме усіх буковинців, незалежно від етнічної приналежності чи інших відмінностей. Керівник обласного Товариства польської культури ім. А.Міцкевича Владислав Струтинський наголосив на необхідності налагодження тіснішої співпраці новоствореної організації з іншими об’єднаннями буковинців у різних державах. Він, зокрема, вбачає одним із майбутніх завдань нової організації підвищення статусу фестивалю «Буковинські зустрічі». За словами В.Струтинського, «наша буковинська толерантність перетворилася на своєрідний ярлик, ми скрізь нею хизуємося, але мало що робимо задля її збереження». Учасники установчих зборів звернулися до усіх національно-культурних товариств області з пропозицією увійти до складу новоствореної організації на правах колективних членів. Вони також прийняли рішення звернутися до органів крайової влади з пропозицією організувати наступного року в Чернівцях Всесвітній форум буковинців, ініціатива проведення якого виношувалася ще з 2008 року, але так і не була реалізована у зв”язку з введенням в області надзвичайного стану внаслідок стихійного лиха. Учасники зборів висловили впевненість, що відтепер, об’єднавши зусилля місцевої влади і громадськості, вдасться здійснити цей великомасштабний проект.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>