Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

У містечку Гура-Гуморулуй в Румунії до дня народження Ольги Кобилянської її іменем названо сквер

У місті Гура-Гуморулуй в Румунії, де народилася Ольга Кобилянська, відбулися урочистості з нагоди відзначення 147-ої річниці від дня народження письменниці. Участь в урочистих заходах взяли Генеральний консул України в Сучаві Василь Боєчко, делегація від Чернівецької області за участь представників виконавчої крайової влади та творчої інтелігенції краю, представники мерії міста Гура-Гуморулуй, члени місцевої ради, представники румунської православної та української греко-католицької церков, української громади та мешканці міста. Відзначати річницю народження Ольги Кобилянської у місті Гура-Гумурулуй вже стало доброю традицією – з 2003 року, відколи у місті встановлено погруддя письменниці, щороку біля пам’ятника відбуваються урочистості.

Цьогоріч, до 147-ої річниці від дня народження Ольги Кобилянської, сквер, в якому встановлено пам’ятник, названо на честь письменниці. Свято вшанування пам’яті Ольги Кобилянської розпочалося виконанням гімнів України та Румунії, покладанням вінків та квітів до пам’ятника. Генеральний Консул України у Сучаві Василь Боєчко зауважив, що така подія – це ознака добросусідських відносин між Україною та Румунією, та висловив вдячність місцевій владі і мешканцям містечка за шанобливе ставлення до постаті класика української літератури. Як відзначив радник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ярослав Басняк, вітаючи всіх, хто завітав на свято, приємно, що ця подія щороку збирає тут представників української громади не тільки з Буковини, але й з усіх околиць Румунії, де проживають українці.
Також цього дня у місцевому міському музеї народних звичаїв та обрядів презентовано виставку фотокопій документів, котрі висвітлюють життя і творчий шлях письменниці, її громадську діяльність, літературні зв’язки. Оригінали цих документів зберігаються в Чернівцях у літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської. На відкритті виставки виступили творчі колективи, які виконали пісні українською та румунською мовами, продемонстрували яскраві національні костюми та традиції українців та румунів. Під час виступу на відкритті експозиції професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Володимир Антофійчук відзначив, що Ольга Кобилянська належить до тих митців, хто своєю творчістю увійшов в історію белетристики назавжди. “Сучасне літературознавство справедливо відводить їй місце одного з перших українських авторів-модерністів, художні здобутки якого засвідчили європейський рівень української літератури кінця XIX – початку XX століття”, – зазначив Володимир Антофійчук. Фото та інформація прес-служби Чернівецької облдеражміністрації.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>