Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

В Тирасполі відзначили День української писемності та мови

10 листопада 2010 року в Українському домі у місті Тирасполь за сприяння Посольства України в Республіці Молдова, Центра української культури Придністровського університету ім. Т.Г. Шеченка та Міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво» відбулося відзначення Дня української писемності та мови за участю викладачів української мови та літератури навчальних закладів Придністровського регіону РМ.

Дипломати Посольства України в РМ привітали гостей з цією важливою для кожного українця подією, висловили вдячність вчителям за їх непросту місію у справі виховання українців Придністров’я та побажали подальших успіхів на професійній ниві. Було також зазначено, що Україна й надалі сприятиме розвитку української мови у Придністров’ї, де третина населення є етнічними українцями, шляхом надання матеріального сприяння учбовим закладам, реалізації культурно-просвітницьких програм, а також направлення придністровських абітурієнтів на навчання в Україну.

Олена Маковій, вчитель Тираспольської середньої школи № 10, та Інна Ніконова, вчитель Тираспольської середньої школи № 6, розповіли про історію розвитку української мови. Ольга Бурдужа, вчитель Тираспольської середньої школи № 16, нагадала присутнім що у цей день вшановується пам’ять святого преподобного Нестора-Літописця – автора видатної рукописної пам’ятки Київської Русі початку ХІІ століття літописного зведення «Повість минулих літ», який по праву вважається основоположником не лише вітчизняної історії, але й словесності.

Літературно-музичну програму вишуканою українською мовою представили учні Республіканського теоретичного ліцею-комплексу, відкриття якого відбулося у січні цього року.

11 листопада ц.р. у Центрі української культури Придністровського державного університету ім. Т.Г.Шевченка (м. Тирасполь) відбулися літературно-художні читання з нагоди Дня української писемності та мови за участю викладачів і студентів ПДУ, інших навчальних закладів, активістів місцевої української громади, представників Посольства України в Республіці Молдова.

Студенти кафедри української філології Інституту мови та літератури ПДУ виступили із змістовними доповідями, разом з учнями місцевих українських шкіл представили літературно-музичну композицію, в ході якої декламація творів класиків української літератури чергувалася з виконанням українських народних і сучасних пісень. Керівник Культурно-інформаційного центру у складі Посольства України М.Скляренко розповів про законотворчі проекти у сфері мови, які зараз активно опрацьовуються в Україні. Про це повідомляє сайт  Посольства України в Республіці Молдова.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>