Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Успішні історії програми мікрогрантів – досвід, який варто перейняти

6 вересня в конференц залі Українського Народного Дому в рамках проекту Міжнародного Фонду Відродження «Мікрогрантова підтримка – імпульс до розвитку громадянського суспільства» відбувся підсумковий круглий стіл «Успішні історії програми мікрогрантів». В ньому взяли участь представники громадських структур з міста Чернівців та з районів Чернівецької області, представники преси та місцевої влади.

Щороку Міжнародний фонд Відродження оголошує конкурс між досвідченими організаціями громадського сектору на проведення ними конкурсів мікрогрантів в регіонах України і щороку 4-6 організацій отримують від фонду фінансування на цю діяльність. Наприкінці 2009 року товариство «Український Народний Дім в Чернівцях» стало переможцем цього конкурсу і, в свою чергу, оголосило конкурс серед громадських організацій Чернівецької області , органів самоорганізації населення, житлово-комунальних товариств, об’єднань співвласників житла багатоквартирних будинків, навіть серед ініціативних груп громадян. Якщо люди бачили довкола себе якусь проблему, вони могли, попередньо об’єднавшись в неформальну групу, податися на конкурс і запропонувати своє бачення вирішення цієї проблеми.

Призовий фонд оголошеного Народним Домом конкурсу становив 80000 гривень для всіх організацій переможців. Виглядає, що це не так вже й багато, але коли ми згадаємо, що Чернівецька міська рада виділяє щороку по 100000 гривень на подібні цілі, то бачимо що це вже й не така мала сума. Організації, котрі стали переможцями конкурсу забезпечували співфінансування своїх проектів зі свого боку, і воно склало 95000 гривень, а отже навіть дещо більше, ніж було отримано ними від Міжнародного фонду «Відродження».

Переможцями конкурсу мікрогрантів в Чернівецькій області стало 11 організацій. Вони представляють найширші верстви населення нашого краю – від молодіжних організацій до вже цілком дорослих, від спортивних організацій до органів самоорганізації населення. Тут не було якогось такого критерію: «Ці можуть, а ці не зможуть», натомість обиралися організації, які на думку конкурсної комісії, спроможні успішно виконати свій проект.

На круглий стіл було запрошено всіх учасників конкурсу мікрогрантів для того, щоб громадські структури Чернівецької області змогли обмінятися досвідом своєї роботи, а також розповісти для преси – а за посередництвом преси і для решти мешканців нашого краю – як треба вирішувати місцеві проблеми. Бо вже з досвіду цього року стало очевидним, що ті організації, які були активними в нашому маленькому (за фінансовими критеріями) конкурсі мікрогрантів, не зупинилися на досягнутому. Вони подавали свої заявки на інші, вже набагато масштабніші конкурси і вигравали ці конкурси. Тож в тих селах чи в тих міських середовищах, де є активні люди, проблеми цих громад вирішуються, а де таких людей немає, там так діється, як було до цього часу.

Загальні досягнення всіх одинадцяти громадських організацій, які реалізовували свої мікропроекти в рамках конкурсу мікрогрантів є суттєвими. Було збудовано три нових дитячих майданчики, і це говорить про те, що подібні конкурси в наш час стають чи не єдиним джерелом фінансування для побудови дитячих майданчиків. Було здійснено благоустрій однієї школи, одного дитячого садочка та одного дворику, замінено комунікації одного багатоповерхового будинку. Досліджено якість надання житлово-комунальних послуг в м.Чернівці та розроблено пропозиції щодо їх покращення. Видано посібник “Професійне управління житловою нерухомістю”. Створено сайт для Он-лайн комунікації учнівської молоді. Досліджено процедуру юридичної реєстрації органів самоорганізації населення в місті Чернівці. Розроблено першу Стратегію розвитку громади мікрорайону Калічанка.

З одного боку може здатися, що тут не перераховано нічого особливо грандіозного, але з іншого боку є очевидним – реалізація всіх цих ініціатив значно пожвавила громадське життя в нашій області та покращила якість життя наших людей.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>