Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Презентація Кодексу толерантності в Чернівцях

8 грудня 2010 р. в конференц залі Товариства “Український народний дім в Чернівцях” проведено презентацію Збірника нормативних актів, які регулюють права етнічних громад Чернівецької області.  У заході взяли участь керівник проекту «Ідентичності прикордоння: досвід буковинської толерантності», політолог Ігор Гаврада,  директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор Баб’юк, упорядники збірника Володимир Старик та Тарас Халавка, а також начальник відділу етнополітики та релігій управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Леся Нос. Виступаючі відзначили, що на формування толерантності впливають знання, відкритість суспільства, спілкування та свобода думки.

Ігор Гаврада поінформував присутніх про заходи, які проводитимуться в області в рамках реалізації проекту “Ідентичність прикордоння: досвід буковинської толерантності”. Це, зокрема, засідання  круглих столів та тренінги в районах області. Тарас Халавка зазначив, що збірник почали упорядковувати в 2006 році, але остаточна його редакція сформована в жовтні та листопаді цього року.   До нього увійшли документи ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Ради Європи, а також українське законодавство та локальні нормативні акти.  Володимир Старик  повідомив, що до збірника також увійшли маловідомі навіть вузькому загалу спеціалістів з даної тематики документи, зокрема, «Рекомендація про захист прав національних меншин», ухвалена ПАРЄ 31 січня 1995 року (вперше перекладена на українську мову), та нова редакція офіційного перекладу українською мовою «Хартії регіональних та міноритарних мов». Леся Нос висловила сподівання в подальшій тісній співпраці між управлінням з питань внутрішньої політики та зв”язків з громадськістю облдержадміністрації та Буковинським центром виборчих технологій, зокрема з підготовки та видання наступних книг.

Структура збірника побудована за принципом суб’єктів прийняття або розробки нормативних чи рекомендаційних актів. Він складається з трьох розділів:

– нормативні акти та рекомендації міжнародних структур, що регламентують права етнічних громад (9 документів);

– українське законодавство та локальні нормативно-правові акти, що регулюють права національних меншин (8 документів);

– витяги з міжнародних договорів України в частині забезпечення прав національних громад (6 документів).

Збірник буде поширений серед національно-культурних товариств області, обласних та районних бібліотек, вчителів історії загальноосвітніх навчальних закладів.

Упорядники висловили щиру вдячність  за фінансову підтримку видання книги Чернівецькій обласній державній адміністрації  та Міжнародному Фонду «Відродження».

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>