Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Кодекс толерантності

Збірник покликаний ознайомити мешканців багатонаціональної Чернівецької області з основами міжнародного та українського законодавства щодо забезпечення національних прав окремих громадян та етнічних спільнот.

До збірника включено основні нормативно-правові та рекомендаційні акти міжнародних інституцій, передусім європейських, а також українські законодавчі акти, які стосуються прав етнічних громад (національних меншин) нашої держави та регулюють діяльність національно-культурних товариств. Окрім того, до збірника увійшли витяги з міждержавних договорів в частині забезпечення прав національних меншин. Вперше публікується український переклад Рекомендації ПАРЄ про захист прав національних меншин, а також нова редакція офіційного перекладу на українську мову Хартії регіональних або міноритарних мов.

Збірник буде корисним для представників національно-культурних товариств, вчителів історії, політологів, спеціалістів з питань етнополітиків та всіх тих, кого цікавлять етнополітичні процеси як в нашій області, так і в Україні.

Друк книги здійснено за фінансової підтримки Чернівецької обласної державної адміністрації в рамках Регіональної програми підтримки національно-культурних товариств та української діаспори на 2010-2012 роки та Міжнародного Фонду «Відродження».

Упорядники: В.Старик та Т.Халавка

Вступ: В.Старик, Т.Халавка та Н.Гаврада

Для України, як і для більшості країн Європи, характерне етнокультурне розмаїття. Лише про дуже незначну кількість європейських країн можна сказати, що їхні громадяни розмовляють однією мовою або належать до однієї етнонаціональної групи, але й в них відбуваються істотні зміни завдяки динамічно зростаючим групам мігрантів. Етнічні відмінності є причиною низки суттєвих проблем, що можуть породжувати розбіжності та суперечності між різними етнічними групами щодо мовних прав, регіональних автономій, навчально-освітніх програм, політичного представництва тощо. Чимало з цих проблем знаходять своє концентроване вираження в одному з найменших регіонів України – Чернівецькій області, який впродовж віків був класичним «borderland»-ом або ж краєм прикордоння цивілізацій, держав, етносів, релігій та культур.

Весь Збірник можна прочитати тут Kodeks_tol_1_


Scridb filter

1 comment to Кодекс толерантності

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>