Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

В Придністров’ї відкрили пам’ятник Котляревському

24 грудня 2010 року на території Бендерської фортеці відбулося урочисте відкриття пам’ятника видатному українському письменнику та драматургу Івану Петровичу Котляревському, який брав участь у штурмі Бендер у 1806 році.

Виготовлення та встановлення пам’ятника відбулося за ініціативи та участі Посольства України в Республіці Молдова.

В офіційній церемонії відкриття пам’ятника взяли участь Посол України в Республіці Молдова Сергій Пирожков, дипломати Посольства, Посол Російської Федерації в Молдові Валерій Кузьмін, Посол Болгарії в Молдові Георгій Панайотов, керівництво Придністровського регіону та представники Бендерської адміністрації, а також члени української громади.

Виступаючи перед присутніми Сергій Пирожков наголосив, що «Іван Котляревський зіграв видатну роль в історії наших народів, не лише як видатний літератор, а й як талановитий військовий та дипломат». Він нагадав, що Іван Котляревський, який служив у складі Сіверського драгунського полку, брав активну участь в останній осаді Бендерської фортеці 1806 року, після чого вона увійшла до складу Російської імперії. «Іван Петрович Котляревський проявив себе також як талановитий дипломат, адже піддаючи своє життя небезпеці, після взяття Бендерської фортеці, особисто зміг залучити на сторону Росії буджацьких татар для закріплення тилу російської армії», – підкреслив Посол. Він також нагадав, що за військові та дипломатичні заслуги Івана Котляревського було нагороджено імператорським орденом Святої Анни 3-го ступеня.

Посол України оголосив про передачу пам’ятника Івану Петровичу Котляревському в дар «Військово-історичному меморіальному комплексу «Бендерська фортеця».

Посол запевнив, що Українська держава й надалі всіляко сприятиме відродженню спільної спадщини та вшануванню історичних постатей, відомих українських діячів, які свого часу перебували на території Придністровського регіону. Це стане важливим кроком для відродження історичної пам’яті та збереження культурних зв’язків.

Після закінчення офіційної церемонії і покладання квітів до пам’ятника І.Котляревському делегація Посольства на чолі з Сергієм Пирожковим також поклала квіти до меморіального знаку на честь 300-річчя Конституції Пилипа Орлика.

Цього ж дня у Придністровському університеті ім. Т.Г.Шевченка відбулася наукова конференція, присвячена життю і творчості І.Котляревського. Про це повідомляє сайт Посольства України в Республіці Молдова. 

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>