Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

На Буковині відзначили 70-річчя білокриницької трагедії

Пам’ять загиблих в 1941 році буковинців вшанували траурним мітингом-реквіємом та панахидою поблизу села Біла Криниця в урочищі Варниця на Глибоччині. Щороку 1 квітня на цьому узліссі збираються представники влади, мешканці навколишніх сіл, активісти румунських національно-культурних товариств, аби вшанувати пам’ять розстріляних земляків. Звертаючись до учасників мітингу, начальник організаційно-контрольного відділу апарату облдержадміністрації Іван Пазяк відзначив: “Від куль тоталітарного режиму загинули мирні люди. Вони були буковинцями, і спомин про ту страшну трагедію має спонукати нас плекати мир і спокій на рідній землі”.

За його словами, нині Україна має великий здобуток – злагоду, яку не обмежують приналежність до різних національностей чи конфесій. Ми розуміємо, що це потрібно не тільки невинно загиблим, а й нам – живим, адже спомин про ту страшну трагедію має спонукати нас плекати мир і спокій на рідній землі, робити все від нас залежне, щоб подібне лихо не повторилося. “Звертаючись до багатовікового історичного досвіду нашого краю ми пишаємось тим, що серед світової громадськості сформовано уявлення про Буковину як успішну модель міжетнічних взаємин, яка і сьогодні є прийнятною для всієї європейської спільноти”, – підкреслив Іван Пазяк.
Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та поклали вінки і квіти до меморіалу загиблим. В рамках заходу відбулося освячення новозбудованої каплиці Всіх Святих, збудованої за кошти меценатів та благодійників.
Довідка. Як стверджують дослідники трагедії, у березні 1941р .в селах Глибоцького та Сторожинецького районів, що розташовані вздовж річки Сірет, невідомі особи агітували йти в Румунію, заявляючи, що нібито 1 квітня буде відкритий кордон та всі бажаючі зможуть безперешкодно перейти його. Люди повірили, сформувалася колона з багатьох осіб, серед яких були і молодь, і літні люди. 1 квітня колона направилася до Глибоцького райвиконкому, щоб отримати дозвіл для перетину кордону. До людей з хрестами та хоругвами на площу вийшов чоловік в цивільному, просив людей розійтися, оскільки райвиконком не володів повноваженнями видачі дозволу для переходу в Румунію. Але колона все ж рушила в напрямку кордону. В урочищі Варниця їх зустріли кулеметним вогнем радянські прикордонники. Нині є принаймні п’ятеро свідків трагедії. Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>