Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

«Клуб Української Молоді» презентував книгу «Дотримання прав нацменшин в Україні»

Презентація проходила в приміщенні Товариства «Український Народний Дім в м.Чернівцях». В рамках проекту «Подолання стереотипів та упереджень у сфері міжетнічних взаємин серед молоді», що здійснюється в рамках підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні, ГО «Молодіжною Альтернативою», було проведено дослідження етнополітики на місцевому рівні. В якості цільових регіонів були вибрані Одеський регіон, Крим – Севастополь і Симферополь, Закарпаття, Буковина. Ці регіони було вибрано тому, що в них компактно проживає велика кількість національностей.

Автори дослідження у Чернівецькій області: учасники проекту ГО «Молодіжної Альтернативи», експерти організації – партнера ЧММО «Клуб Української Молоді»: Євгенія Олійник, Валерія Руссу, Анастасія Мельничук

В результаті дослідження видано брошуру «Дотримання прав нацменшин в Україні»

Предметом дослідження є права національних меншин. Для аналізу проблеми використовувалися: відкрита інформація, нормативно-правова база та документи щодо практичної робота органів місцевої влади регіонів – Крим (Сімферополь, Севастополь), Одеса, Чернівці, Ужгород по вирішенню етнополітичних проблем у рамках політико-правового поля української держави.

Джерела інформації: раніше прийняті органами державної влади цільових регіонів акти, щодо положення національних меншин, упередженого ставлення до нацменшин, шляхів та механізмів формування та реалізації етнонаціональної політики, орієнтованої на демократичні цінності, що передбачають забезпечення мовних, культурних, освітніх прав національних меншин, етнічних спільнот

Основні висновки експертів щодо дотримання прав нац. меншин в Чернівецькій області

Кожна з національних меншин, що проживає в області, представлена власним національно-культурним товариством. На підтримку національних меншин Чернівецької області владою краю розроблена «Регіональна програма підтримки національно-культурних товариств Чернівецької області та української діаспори на 2010–2012 роки», основна мета якої полягає у забезпеченні національної ідентичності представників національних меншин на території області, надання фінансової підтримки національно-культурним товариствам на відтворення і збереження власних культур та традицій.

Діяльність товариств національних меншин області активно висвітлюється місцевими ЗМІ. Особливою увагою наділяються переважно масові заходи, які регулярно проводять національно-культурні товариства, що підвищує зацікавленість серед населення життям представників інших народностей.

Щодо забезпечення прав національних спільнот на навчання рідною мовою, то варто зазначити, що найбільша кількість шкіл в області, де навчання ведеться мовою національних меншин — це школи з румунською та російською мовами. Однак представники інших народностей мають можливість вивчати рідну мову факультативно. Культурологічні потреби представників нацменшин Чернівецької області також забезпечуються належним чином.

Національно-культурні товариства області дуже активні, а це є умовою забезпечення різноманітних прав національних меншин. Також влада краю зацікавлена у відповідному задоволенні потреб його жителів. В області діють програми, розроблені на підтримку діяльності товариств та об’єднань за національною ознакою. Громадські організації постійно проводять моніторинг рівня забезпечення прав національних меншин в області, що сприяє контролю за здійсненням програм, розроблених владою, та вдосконаленню розробки нових програм на підтримку нацменшин регіону.

Євгенія ОЛІЙНИК, ЧММО «Клуб Української Молоді»

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>