Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

БЦВТ інформує громадськість про результати реалізації проекту: «Ідентичності прикордоння: досвід буковинської толерантності»

Чернівецька область є прикордонним регіоном, де проживають представники близько 80 на-ціональностей, найчисельнішими є: українці (75%), румуни (12,5%), молдовани (7,3%), росіяни (4,1%), євреї (0,2%), поляки (0,3%), білоруси (0,2%) та німці (0,1%). Демократичні перетворення в державі сприяли зростанню національної самосвідомості, самоорганізації та етнічній ідентифікації, створенню національно-культурних товариств та об’єднань. У Чернівецькій області зареєстровано 25 національно-культурних товариств. Румунські, польські, німецькі, єврейські національно-культурні товариства відкрили в обласному центрі національні дома, які є культурними осередками цих національних меншин.

Впродовж дев’яти місяців Буковинцький центр виборчих технологій впроваджував в Чернівецькій області проект: Ідентичності прикордоння: досвід буковинської толерантності». Метою проекту було розвінчання етнічних стереотипів та фобій, підвищення професійної відповідальності працівників ЗМІ у висвітленні етнонаціональної проблематики, підвищення обізнаності громадськості про традиції, культуру та психологічну специфіку інших етносів.

Проект також сприяв поширенню інформації серед представників різних етнічних громад про невід’ємне право кожної людини на етнічну самоідентифікацію, усвідомленню різниці між різними етносами.

За проектом було видано збірник міжнародних та вітчизняних нормативно-правових актів, які встановлюють права етнічних громад та регулюють діяльність національно-культурних товариств Чернівецької області.

Підтримано діяльність інтернет сайту «Буковина толерантна», метою якого є інформування закордонних користувачів Інтернету про забезпечення прав національних меншин на освіту, культуру та інформацію в Чернівецькій області; висвітлення етнополітичних процесів у трикутнику – Україна, Румунія, Молдова, та зокрема, на Буковині і в Бессарабії.

В області також було представлено цикл радіопередач під загальною назвою: «Буковина – край поліетнічний!».

На базі районних закладів освіти чотирьох районів (Герцаївського, Глибоцького, Новоселицького та Сторожинецького) було проведено навчально-методичні семінари для вчителів «Уроки толерантності в полі етнічних районах:методика викладання», а для журналістів місцевих ЗМІ проведено освітній семінар «Етнотолерантні меді!».

Завдяки проекту було проведено аналіз рівня толерантності в Чернівецькій області та з’ясовано механізми формування етнічних ідентичностей. Зросла кваліфікованість журналістів місцевих ЗМІ у висвітленні етнонаціональної тематики. Було забезпечено діалог між національно-культурними товариствами краю, поширено інформацію про міжнародну політико-правову практику забезпечення толерантності.

Буковинський центр виборчих технологій сподівається на подальшу тісну та плідну співпрацю з національно-культурними товариствами, органами державної влади та представниками освіти Чернівецької області щодо покращення поінформованості громадськості краю про традиції, культуру та мовну специфіку етнічних громад, що сприятиме зменшенню впливу етнічних стереотипів та фобій в міжетнічному спілкуванні та взаємодії.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>