Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

В Народному домі відбувся круглий стіл «Міжетнічний діалог студентської молоді Буковини»

3 лютого 2012 року в конференц-залі Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» (вул. Ломоносова, 2) відбувся круглий стіл «Міжетнічний діалог студентської молоді Буковини: шлях до толерантності чи протистояння». Участь у круглому столі взяли викладачі БДМУ, ЧНУ, КНТУ, громадські діячі, студенти ЧНУ та журналісти.
Голова товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» Володимир Старик зазначив, що опитування серед студентської молоді проводилося в рамках реалізації Товариством проекту «Міжетнічний діалог молоді – шлях до толерантності» за підтримки МФ «Відродження». Наступного тижня буде презентовано результати аналогічного опитування щодо рівня толерантності серед чернівецьких школярів.
Адміністратор сайту «Буковина толерантна» Тарас Халавка презентував результати опитування студентів Буковинського державного медичного університету, які є вихідцями з країн Азії та Африки, а також серед студентів Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича та Чернівецького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету – громадян України. Він також узагальнив висновки анкетування, а саме:
– в Чернівцях спостерігаються не конфліктні відносини у стосунках між студентами-іноземцями та громадянами України;
– вихідці з Африки набагато менше адаптовані до життя в українському суспільстві, аніж вихідці з Індії;
– вихідці з Індії мають високий рівень адаптації до життя в українському суспільстві та не відчувають «дискомфорту» від перебування в Україні;
– вихідці з Африки відчувають певне «не толерантне» ставлення з боку інших національностей;
– знання державної мови є одним з важливих елементів уникнення упередженого ставлення до іммігрантів з боку громадян України.
Проректор з науково-педагогічної роботи та виховання БДМУ, кандидат філософських наук Ніна Зорій відзначила, що «в медичному університеті склалися дружні стосунки між студентами різних національностей та рас. Вихідці з Індії дуже ввічливі та патріотично налаштовані, для них є великою радістю, коли звучить гімн їхньої держави. Вони часто проводять культурологічні заходи та відзначають національні свята своєї країни. Вихідці з Індії походять з родин з середнім рівнем доходів, тому вони цінують ту якість освіти, яку отримують в Україні. В Нігерії та Гані досить високий рівень шкільної освіти, вихідці з цих країн, які вчаться в БДМУ є переважно християнами-протестантами. Вони ходять на недільні проповіді, а студенти-католики відвідують місцевий костьол».
Політолог, історик, кандидат історичних наук Ігор Буркут відзначив, що «проведене анкетування – це великий крок вперед. Зважаючи на те, що кількість мігрантів з-за кордону тільки збільшуватиметься, ситуацію з студентами-іноземцями потрібно постійно моніторити, а держава зобов’язана на ці цілі виділяти кошти»
Політолог, кандидат політологічних наук Ігор Гаврада зауважив, що «ми проводили дослідження також і серед шкільної молоді, і варто відзначити, що діти досить негативно ставляться до будь-яких проявів ксенофобії та расизму».

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>