Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

На Буковині відзначають свято приходу весни “Мерцішор”

4 березня, на сцені палацу “Академічний” у Чернівцях вже вісімнадцятий раз поспіль проходить традиційне свято приходу весни “Мерцішор”. Тут виступають творчі колективи румунської та молдавської національних громад, які проживають в Чернівецькій області, та гості з міста Редеуць Сучавського повіту Румунії, які представляють румунські традиції. Також, аби презентувати багатокультурність Буковини, участь у святі беруть колективи інших культурних товариств. Вітаючи учасників та гостей свята з приходом весни, начальник управління культури обласної державної адміністрації Іван Петрусяк відзначив, що проведення “Мерцішора” стало у нашому краї доброю традицією і щороку збирає широке коло прихильників народного фольклору.

Іван Петрусяк зауважив, що для Буковини, де проживає понад 80 національностей, це свято має неабияке значення. “Наша земля завжди славилася традиціями добросусідства та толерантності, які творили тут представники різних народів та культур, – відзначив начальник управління культури облдержадміністрації. – Тому природно, що нинішнє свято об’єднало людей різних за національністю, але єдиних у своєму прагненні берегти і примножувати культурну спадщину рідного краю”. Цьому сприяє й державна політика в галузі міжнаціональних відносин, метою якої є утвердження в Україні загальнолюдських принципів свободи, гуманізму, соціальної справедливості та рівноправності громадян всіх національностей.
Всі охочі можуть завітати на свято приходу весни “Мерцішор” до палацу “Академічний” та долучитися до румуномовної культури – на гостей творчої імпрези чекають виступи ансамблів “Мугурел”, “Чобаний” з Верхніх Петрівців та танцювального ансамблю з села Чудей Сторожинецького району, “Мерцішор”, “Джерело” з села Припруття, “Ізвораш” з села Костичани Новоселицького району, народного оркестру “Трандафір” села Волока Глибоцького району, ансамблю “Чобенаш” з міста Редеуць Румунії, фольклорного ансамблю “Ехо Пруту” Товариства польської культури, народного ансамблю “Червона калина” селища Лужани Кіцманського району. Вхід на свято вільний.

Довідково. “Мерцішор” – одне з найпопулярніших народних свят румунських весняних звичаїв. Ініціатором та організатором його проведення в Чернівцях є обласне Товариство румунської культури імені Міхая Емінеску. В заході беруть участь найкращі колективи артистів-аматорів з румуномовних населених пунктів області та міста Чернівці, а також запрошені колективи з Румунії. Два кольори – червоний та білий – символізують чистоту та любов і переплітаються у двох шовкових нитках. Мерцішори носять на одязі впродовж місяця, а 31 березня знімають та розвішують на квітучих фруктових деревах. Вважається, що завдяки цьому людям цілий рік щаститиме. Згідно повір’я, якщо загадати бажання, вішаючи мерцішор на дерево, воно обов’язково збудеться. Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>