Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Молдавське видання Timpul вважає, що в Україні порушуються права румун

Перспектива федералізації Молдови, згідно зі статтею в київській газеті “День” викликала деякі страхи і в Україні, пише видання Timpul. Стаття називається “В ім’я демократії … ми, українці, повинні наполягати на територіальній цілісності Молдови для нашої ж безпеки”. Українці бояться, що федералізація Молдови призведе до наступного кроку – федералізації України. У київській газеті висловлені побоювання з приводу того, що федералізація України підірве цілісність країни і надасть Москві більший контроль над деякими територіями майбутньої федерації.

Україна є важливою стороною в питанні вирішення придністровського конфлікту, продовжує Timpul. І Київ уже висловив побоювання щодо того, що підніметься хвиля румунського націоналізму у відповідь на подібні ігри з боку Москви. Україна завжди розглядала румунів, як противників, і зробила все можливе, щоб блокувати контакт румунів, які проживають на її території та їх материнської, румунської території. Ця стратегія України виявилася згубною: замість того, щоб бачити в Румунії партнера у складні періоди, тепер Румунія для неї вкрай насторожений і стриманий партнер і українські політики не скоро знайдуть друзів в Румунії.

В України багато проблем ще з радянського періоду з національними меншинами і довільної зміною кордонів. Це проблеми, однакові для всіх країн, що знаходяться на периферії колишнього СРСР. Перша проблеми України – росіяни, які з «більшості» за ніч перетворилися на тих, які зобов’язані підкорятися «меншості» (українцям, в сенсі). У деяких зонах, таких як Придністров’я, вдалося за допомогою Москви створити сепаратистські території. Інша частина російськомовних, що залишилися на території України, була змушена брати участь у побудові нової держави, але їх вуха в очікуванні сигналу були чітко спрямовані все таки в бік Москви.
Друга проблема – «збірна солянка» з людей різних національностей, що залишилися жити на території України після розпаду Союзу. В їх число входять і румуни і молдавани, які вважають себе румунами. Все це ускладнює відносини між Україною Молдовою та Румунією. Єдиним оптимальним виходом може бути дотримання прав людини та міжнародних норм про захист національних меншин. Тільки так можна прийти до рівноваги і взаєморозумінню.

Джерело: http://www.timpul.md/ru/articol/Ukraintsi-zabespokoilisi-36513.html

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>