Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Взаємодія молдовської та української культур: історія та сучасність»

DSC_0087 (1)В Чернівцях наприкінці вересня відбулась конференція «Взаємодія молдовської та української культур: історія та сучасність» на базі Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича. Організували конференцію міжрайонне товариство молдовської культури Буковини спільно з факультетом історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю.Федьковича. У ході конференції обговорилися різні питання, а особливо про міжетнічні зв’язки молдовського та українського народу, культорологічні та духовні аспекти українського та молдовського етносу: етнографія, фольклористика, мовознавство, релігія; соціально-економічний і культурний розвиток молдовського народу; відродження молдавської культури, мови, традицій та звичаїв.
Відкрив конференцію декан факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ професор Олександр Добржанський. Перше засідання конференції вів професор Георгій Кожолянко. З вітальними словами на конференцію завітали Василь Нахамко, начальник відділу національностей, релігій та культурної спадщини управління культури, національностей та релігії ОДА, Оксана Сакрієр, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА. До учасників конференції звернувся Анатолій Фетеску, голова Всеукраїнської національно-культурної Асоціації.Конференція відбулась за участю науковців з України та Республіки Молдова. Про непересічну особистість Костянтина Поповича – українсько-молдовського історика, етнографа, фольклориста, прозаїка та літератора, про етнокультурний розвиток української спільноти Молдови в контексті українсько-молдавських взаємин, українсько-молдавські зв’язки у другій половині XVI-першій половині XVII ст., північну Молдавію у другій половині XIV- прешій четверті XVI ст. доповіли Віктор Кожухар з Кишинева, декан історичного факультету Одеського національного університету ім. І.Мечнікова В’ячеслав Кушнір, чернівецькі науковці Олександр Масан, Михайло Чучко та ін.

У перерві між засіданнями учасники конференції мали нагоду ознайомитись з роботами, представленими на виставці Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеці ім. М.Івасюка.
На конференції неодноразово згадували про Констянтина Поповича як українсько-молдовського історика та дослідника української літератури Молдови та України. На цю тему виступили Оксана Довгань, Тамара Мінченко та ін. Від його племінниці Нелі Злої, яка завідує музеєм ім. Констянтина Поповича в Романковецькій школі на Сокирянщині, дізнались нові епізоди з життя і діяльності людини, якою пишається як Україна, так і Молдова. Цікаво було слухати виступи про взаємодію української та молдовської літератур, гончарний промисел Сокирянщини, весільну обрядовість українців та молдован, про археологічні старожитності Новоселицького району, вивчені українськими та молдавськими дослідниками, про відомого буковинського художника другої половини ХІХ століття Епамінонда Бучевського – у виступах Василя Балана, Юлії Бойчук, Миколи та Марії Ільків.
Також у рамках конференції озвучувалися такі теми як фольклорно-етнографічні свята – фактор збагачення культур молдован і українців Буковини (Іван Молдован). Про ще не розповсюджені Андріївські дівочі ворожіння молдован Буковини дізналися від Олександра Кожолянка. Пробудила апетит до молдовської кухні з «плацинтами» та «варварами» Катерина Кожухар, яка розповіла про східнороманські запозичення в назвах страв та продуктів харчування в українських говірках Республіки Молдова. Від Наталії Петрової учасники конференції дізналися про українсько-молдавські паралелі весільного обрядового персонажа «нанашка». Було і багато інших цікавих доповідей на порядку денному конференції.
Про сучасний стан розвитку культури Новоселицького району розповів начальник відділу культури, національностей та релігій Валентин Скоробогач, про розвиток бібліотечної справи йшлося у доповіді керівника бібліотечної системи району Людмили Мельничук. Відповідальний секретар Міжрайонного товариства молдавської культури представила у своїй формування та виховання національної свідомості учнів та дотримання принципів регіональності навчально-виховного процесу в загальноосвітніх школах населених пунктів, де компактно проживають представники молдавського етносу Буковини. Були представ лини і інші роботи на тему взаємодії двох культур. Всі матеріали конференції будуть видані окремою збіркою.
Юрій Стаднічук, голова міжрайонного товариства молдавської культури Буковини, підсумовуючи роботу конференції та дякуючи учасникам за гарні і змістовні виступи, підкреслив роль товариства, яке очолює, у представництві та захисті інтересів молдавського етносу в регіоні. І висловив сподівання, що такі форуми сприятимуть розвитку добро сусідніх відносин між Україною і Молдовою.
В рамках роботи конференції її учасники-науковці з Києва, Одеси, Кишинева, Бельц, Тирасполя та інших міст України і Молдови ознайомилися з національно-культурною спадщиною Буковини. Гості нашого краю побували в колишній резиденції Буковинських митрополитів, Банченському монастирі, здійснили променад історичною частиною старовинних Чернівців.
Науковці та представники громадськості взяли участь в церемонії покладання квітів до пам’ятника світоча молдавської літератури Міхая Емінеску.DSC_0107

Scridb filter

1 comment to Відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Взаємодія молдовської та української культур: історія та сучасність»

  • Приємно, що проходять такі наукові зустрічі. Шкода, що вони не отримують належної підтримки з боку суспільно-політичних діячів високих розрядів. Хіба багато представників влади було на конференції? З часом культура (стосується будь-якої країни) асимілюється. Якщо не проводити такі і аналогічні зустрічі, то невдовзі ми незнайдемо нікого, хтоби розповів “як то було” наживо. А читати у нас не люблять…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>