Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Громадськість Першотравневого району м.Чернівці обговорила актуальні проблеми району

OLYMPUS DIGITAL CAMERA26 грудня у конференц-залі Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» (вул. Ломоносова, 2, перший поверх) відбулись збори мешканців Першотравневого району міста. У зборах взяли участь заступник голови Першотравневої райради І.Фальоса, депутати райради, керівники ОСН району, представники громадських організацій та громадські активісти.
Голова Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» В.Старик презентував попередній аналіз між бюджетних відносин Першотравневого району та міста, та стану виконання програм у сфері ЖКГ у Першотравневому районі. Він відзначив, що 85 % видатків районного бюджету йде на виплату соцдопомоги (на що депутати райради не мають жодного впливу), 8% на фінансування заходів у сфері ЖКГ, 7% на утримання райради.
Іван Фальоса вніс пропозиції до проекту Програми ремонту доріг міста (зокрема в частині відновлення дорожнього полотна після ремонту комунікацій комунальними підприємствами) та розповів присутнім про бюджетні видатки району у 2013 році.
Депутат райради Сергій Обшанський зауважив, що обов’язково при розробці Програми ремонту доріг потрібно врахувати необхідність впровадження громадського контролю за виконанням її заходів. На його переконання такі заходи є корисними та дозволяють сформувати «реальне народовладдя за прикладом Ісландії, де на загальних зборах представники громади написали Конституцію країни, яка була затверджена на референдумі».
Депутат райради Валерій Кушнір зазначив, що збори були корисні і запропонував проводити їх частіше. Це, на його думку, могло б привести до того що депутати, які не беруть активної участі на сесіях районної ради, могли б разом з громадськими активістами розробляти пропозиції з вирішення важливих проблем району.
Координатор коаліції «За прозорий бюджет міста!» Тарас Халавка зауважив, що ці збори є частиною публічних заходів проекту «Бюджет міста Чернівців – на контроль громади міста!». Наступним етапом має стати проведення таких зборів у всіх районах, що дозволить ефективно провести громадські бюджетні слухання у березні 2014 року.
Голова БЦВТ Ігор Бабюк запропонував підвищити роль органів самоорганізації населення (ОСН), зокрема через додаткове бюджетне фінансування заходів, які проводять ОСН, а також спростити їх юридичну реєстрацію.
Обговорено концептуальні засади проекту Програми ремонту доріг в місті Чернівцях, зокрема запропоновано внести до заходів цієї програми обов’язковий ремонт тротуарів. На цьому зокрема наполягали мешканці вулиці Л. Кобилиці, які були присутні на зборах.
Учасники зборів висловили бажання активно долучитися до проведення перших бюджетних слухань, які повинні відбутись у Чернівцях у березні наступного року.
Захід відбувся за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії у рамках виконання проекту «Бюджет міста Чернівці – на контроль громади міста».
Телетрасляцію зборів мешканців Першотравневого району можна переглянути на каналі «ЧернівціТБ» за посилан¬ням: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z7Y3PVmS3R8

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>