Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

ХХI-й Фестиваль колядок та зимових обрядів українців Румунії

FestivalSighet_medium11 січня поточного року, у місті Сігету-Мармацієй, на Мараморощині, пройшов ХХI Фестиваль українських колядок та обрядів, в якому взяли участь групи українських колядників з Тіміського, Ботошанського, Сучавського, Тульчанського, Сатумарського та Марамуреського повітів Румунії та гості з України. Щороку на цьому фестивалі українці Румунії представляють свої колядки, новорічні та різдвяні звичаї.

Захід організовано Союзом українців Румунії, Міністерством культури Румунії та мерією міста Сігету-Мармацієй. Були присутні на фестивалі представники Міністерства культури Румунії, місцевої влади, Союзу українців Румунії, румуни та українці міста і навколишніх сіл. Вітали колядників, між іншими, голова Союзу українців Румунії Степан Бучута, голова Марумреської філії СуР-у Мирослав Петрецький, депутат українців у Парламенті Румунії Іван Марочко, радник у Міністерстві культури і культів Румунії Ярослава Колотило, генеральний консул України у місті Сучава Василь Боєчко, префект Марамуреського повіту Антон Рохян.

Радник з економічних питань Союзу українців Румунії Микола Петрецький розповідає як пройшов ХХI Фестиваль українських колядок та обрядів: ”На цей фестиваль прибули гості з Рахівського району та групи колядників зі всіх повітів Румунії де проживають українці. Фестиваль почався святою літургією в українській православній церкві міста Сігет, відправленою священиками Миколою Лаврюком та Іваном Арделяном. Потім майже 600 колядників, одягнені в народних костюмах, пройшли містом, від церкви до Будинку культури. У цьому будинку відбувся концерт колядок та обрядів, ведучими були Сімона Малярчук та Василь Пасенчук. Хор “Ронянські голоси” відкрив фестиваль колядками як наприклад: “Вифлеємі новина”, “Тиха ніч”, “Добрий вечір тобі, пане господарю”. У продовженні виступив гурт з України, а потім колективи колядників з Тіміського, Ботошанського, Сучавського, Тульчанського, Сатумарського повітів та всіх сіл Марамуреського повіту, де проживають українці. На фестивалі виступили, між іншими, з вітальними словами генеральний консул України у місті Сучава Василь Боєчко, префект Марамуреського повіту Антон Рохян, голова Марамуреської філії СуР-у Мирослав Петрецький, голова СуР-у Степан Бучута, який нагородив засновників цього фестивалю, організаторів та інших осіб, які принесли свої внески для доброго проведення фестивалю. Після завершення фестивалю, понад 600 осіб були запрошенні до столу, де знову лунали колядки специфічні регіонам де вони проживають. Вони обмінялися думками та досвідом. На мою думку цей фестиваль був дуже гарним.”

Фестиваль українських колядок та обрядів, який організується щорічно у місті Сігету-Мармацієї, користується великим успіхом. Ми запитали Миколу Петрецького якою є мета цього заходу: “Мета цього заходу є зберігання традицій та колядок українців і передання їх молодому поколінню. Я запримітив на цьому фестивалі той факт, що наше молоде покоління із задоволенням брало участь у цьому заході. Можна було побачити добру співпрацю між старшим і молодшим поколінням, тому ми впевнені, що молоде покоління перебере цей фестиваль і далі його продовжуватиме.”

Колядники з Арадського повітуСільський голова Діміч Василь Юрійович з села Кваси Рахівського району, який очолив українську делегацію на Фестивалі українських колядок та обрядів у місті Сігету-Мармацієй, поділився своїми враженнями: “Нас запросили на цей фестиваль вже вдруге. Наше село представив народний оркестр гуцульських народних інструментів. Наш колектив складається з 19 осіб, які грають на різних музичних народних інструментах виготовлених власними руками. Йде мова про гармошки, цимбали, скрипки, сопілки, бубні, спеціальні гуслі. Я вам кажу, що коли оркестр починає грати це просто “йдуть мурашки по тілу”, тому що гуцульська музика, українська музика і традиції зберігаються. На запрошення СуР-у ми прибули сюди, щоби разом взяти участь у проведені фестивалю колядок та зимових обрядів. Враження дуже серйозне, тому що організація цього фестивалю є на вищому рівні, було запрошено багато колективів. Я бачив, що кожне село, кожен колектив показав свої народні традиції, як вони зберігаються, як вони відновлюються в українців Румунії і це у нам склало дуже гарне враження. Я радий, що незабуваються українські традиції.”

Джерело: http://www.rri.ro/uk_uk/%D0%A5%D0%A5i_%D0%B9_%D0%A4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%BE%D0%BA_%D1%82%D0%B0_%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85_%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B4%D1%96%D0%B2_%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%86%D1%96%D0%B2_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BD%D1%96%D1%97-11722

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>