Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Заява Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» від 16 березня 2014 року

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСьогодні Україна та її народ, здобувши великою ціною перемогу в Революції Гідності, знову складають іспит – цього разу на Державність та Патріотизм.
Пряма військова інтервенція в Криму, прикрита цинічними заявами Володимира Путіна про допомогу «російськомовним співвітчизникам», ставить під загрозу існування України як суверенної держави в межах сучасних, визнаних усім цивілізованим світом кордонів. Нас, як і всіх свідомих громадян України, глибоко обурює те, що агресори та підтримувана ними «п’ята колона» вдаються до провокацій під час масових заходів в містах сходу України. Події останнього тижня в Донецьку, Харкові, Луганську показали, що ані для путінської кліки, ані для окремих мешканців України, які слухняно виконують роль агентів Кремля, немає нічого святого. Щоб отримати привід для вторгнення на материкову Україну та виправдати свою агресію, вони готові жертвувати життями українських громадян, які для них важать не більше, аніж «гарна телекартинка» для пропагандистських рупорів Москви. Засуджуючи прояви сепаратизму на Сході та Півдні України у всіх його формах, ми водночас вкрай критично ставимось до заяв деяких наших західноукраїнських земляків про можливість поділу України за політичними, мовними чи іншими ознаками. Якщо хтось думає, що програвши боротьбу за український Схід чи Південь, ми зможемо спокійно відсидітись в своїй Буковині чи Галичині, він дуже помиляється – загарбавши Схід України, російський окупант дуже скоро прийде і на Захід. Ми мусимо пам’ятати слова Уїнстона Черчилля: «Якщо країна, вибираючи між війною і ганьбою, вибирає ганьбу, – вона отримує і війну, і ганьбу». Сьогодні ми бачимо, що в умовах розгорнутої російської агресії проти України найсильнішим захистом виступають не силові чи правоохоронні структури, а патріотизм мільйонів громадян України. Тому звертаємося до органів державної влади та місцевого самоврядування з закликом надати реальну підтримку в реалізації демократичних та національно-культурних прав всім тим громадянам України, незалежно від їх етнічного походження, які довели свій український патріотизм в боротьбі проти режиму Януковича та проти російської агресії. Зважаючи на звернення Меджлісу кримсько-татарського народу до українського народу щодо створення кримсько-татарської національно-культурної автономії в складі України, вимагаємо від Кабінету Міністрів України та депутатів Верховної Ради України невідкладно розглянути це питання та підтримати Закон про створення кримсько-татарської національно-культурної автономії у складі України на території Автономної Республіки Крим. Закликаємо представників всіх національно-культурних товариств області об’єднати свої зусилля для збереження соборності України, для чого вже найближчим часом ініціюємо скликання позачергових зборів Всесвітнього форуму буковинців. Буковина є нашою малою Батьківщиною, де ми віками жили в мирі та злагоді. Не даймо третім силам навіть шансу розпалити протистояння чи ворожнечу між національними громадами! Збережемо мир, толерантність та взаємоповагу! Україна – спільне добро усіх її громадян! Одна Єдина Соборна Україна!

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>