Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Чи стане Румунія адвокатом України?

6573062Концепцію об’єднання з Молдовою розробила національно-ліберальна партія Румунії (лідером її є Президент Клаус Йоханніс) – таке повідомлення передала низка центральних інформаційних агентств України. Фактично, цим документом передбачено поступову інтеграцію Молдови в румунський соціокультурний та економічний простір. Адже у документі йдеться не лише про те, що Румунія буде підтримувати євроінтеграційні прагнення Молдови. Ліберали збираються створити спільний з Молдовою медіапростір, просувати румунську мову і культуру через підтримку румунського радіо і телебачення у Кишиневі. Цим планом також передбачається збільшення підтримки православної митрополії Бессарабії, розвиток програм у галузі середньої та вищої освіти, спрощення отримання румунського громадянства для колишніх румунських громадян Молдови і їхніх нащадків. Заплановано розвивати спільну транспортну інфраструктуру, об’єднання фінансових і банківських систем обох країн та посилення взаємодії відомств внутрішніх справ.
Варто відзначити, що ідея об’єднання Румунії та Молдови витає у політичних колах Румунії вже давно. Про це неодноразово говорив ще попередній президент Румунії Троян Басеску; ця ідея популярна і серед простих жителів Румунії. За даними останніх соціологічних опитувань 2015 року так звану ідею «уніря» (об’єднання – румунською) підтримує майже 70% мешканців цієї держави. Однак варто зауважити, що діючий Президент Йоханніс, хоч теж ставиться позитивно до ідеї воз’єднання, волів би не піднімати її надто часто, зауважуючи, що остаточне рішення про об’єднання належить Кишиневу.
В Молдові тим часом то наростають, то спадають протестні рухи, які спрямовані проти проєвропейської коаліції у Парламенті. За даними соціологічних опитувань понад дві третини молдаван негативно ставиться до ідеї поглинання молдовської держави Румунією. При цьому в окремих регіонах, таких як Ґаґаузія та північ Молдови (особливо у м. Бельц) на нещодавних місцевих виборах – 2015 року, перемогли проросійські партії. Власне тема об’єднання з Румунією є досить болючою для Молдови і може призвети до чергового розколу цієї невеличкої держави.
Чи може Концепція об’єднання Румунії та Молдови, якось вплинути на прикордонні регіони України? Про це ми запитали у голови Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» Володимира Старика.
«Останнім часом ми спостерігаємо, дещо меншу публічну зацікавленість органів влади Румунії в Північній Буковині. Румунія, на відміну від тієї ж Угорщини, активно підтримує Україну в її протистоянні з Росією. З Бухаресту за останній рік лунає значно менше територіальних претензій до нашої держави. Показовим є той факт, що румунські ЗМІ дуже критично висвітлювали провокаційну акцію – «повстання румунів Буковини». Складається враження, що Президент Йоханніс, на відміну від свого попередника Басеску, вирішив сконцетрувався на розв’язанні внутрішніх проблем Румуніїі не займатися зовнішньополітичним популізмом. Однак популярну тему уніря з Молдовою його партія пропустити не може. Адже вони теж аналізують соціологічні опитування і хочуть отримати максимальні політичні дивіденти», – зауважив Володимир Старик.
Джерело: http://buktoloka.com.ua/?p=1539#more-1539

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>