Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Відзначення Дня рідної мови у Балківцях

limba-materna-corЗ нагоди Міжнародного дня рідної мови, в Будинку культури села Балківці, учні та вчителі української мови Сучавського та Марамуреського повіту віддали пошану рідній мові.
З нагоди Міжнародного дня рідної мови, який відзначається з ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року, в Будинку культури села Балківці Сучавського повіту учні та вчителі української мови Сучавського та Марамуреського повіту віддали пошану рідній мові. Починаючи з 2011 року з цієї нагоди розгортається міжповітовий конкурс “Свято рідної мови”, який увійшов до програми позашкільних заходів, внаслідок розробки проекту восьмирічною школою Балківці у партнерстві зі Шкільним інспекторатом повіту Сучава та Союзом Українців Румунії. Координаторами проекту є вчительки Анка Штюбіану та Лекреміоара Грігорчук.
Анка Штюбіану, яка викладає українську мову в селі Балківці визначить ціль вищезгаданого проекту: “Мета цього міжповітового конкурсу є прищепити молодому поколінню любов і повагу до рідного, щоб вони усвідомлювали те, що для нас української меншини рідна мова це ключ до відродження рідної ідентичності, це наше коріння, а наше ставлення до цього приносить повагу чи, навпаки, зневагу, тому що як стверджував Василь Долінський: “Якщо тобі властива національна самосвідомість, тоді ти людина, гідна поваги.”
Далі вчителька Анка Штюбіану розповідає у чому полягає конкурс присвячений рідній мові: “Конкурс проводиться на чотирьох розділах, кожний з них маючи певну роль у збереженні та розвитку рідної мови. У розділі “складання есе” на тему “Рідна мова у моїй школі” учні та вчителі мали можливість представити працю, яка розгортається в їхніх школах на ниві української мови. У розділі “оригінальна творчість”, учні, які вивчають українську мову пишуть вірші та оповідання, в яких висловлюють свої почуття до рідної мови. Нам потрібно заохочувати учнів творити на рідній мові та віднайти талановитих дітей, які б несли у майбутнє невгасиму мову, слово незабутнє. Уже другий рік поспіль перевіряє роботи учнів учасників у цих двох розділах і редакція українського журналу “Наш голос”, який видається Союзом українців Румунії. Третій розділ конкурсу “представлення народних костюмів” дає можливість учасникам представити красу народного одягу та розвивати повагу учнів до цінностей свого народу. Четвертий розділ культурного заходу це “артистичний момент”, коли розкривається багата скриня з коштовностями рідної мови. Хочу уточнити, що учасники останніх двох розділів оцінюються під час конкурсу, а роботи учасників перших двох розділів (есе та оригінальна творчість) оцінюються до проведення заходу, а вже на конкурсі вони тільки отримують премії.”Учителька Анка Штюбіану представить як пройшов цьогорічний конкурс: “Цього року взяли участь у конкурсі учні з понад 20 шкіл з трьох повітів: Сучава, Марамуреш і Тіміш. Учасники двох шкіл із повіту Марамуреш. А саме з шкіл Поляни та Рускова завітали на Буковину і представили на сцені цікаві вистави місцевого українського фольклору: весілля та вечорниці. Кілька добрих годин у будинку культури села Балківці рідна мова весело гомоніла на вустах учасників. Я особисто надіюся, що всі присутні усвідомили, що із любов’ю та пошаною потрібно звертатися до рідної мови та віддати її те, що її належить. Якщо ми любимо насправді нашу мову, то дбаймо про її майбутнє, розмовляючи її.”
Джерело: http://www.rri.ro/uk_uk/%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%94%D0%BD%D1%8F_%D1%80%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%97_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D1%83_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%86%D1%8F%D1%85-2544206

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>