Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Вшанування пам‘яті Тараса Шевченка у Бухаресті

IMG_20160309_165659-big9 березня 2016 р. у рамках відзначення 202-річниці від дня народження Тараса Шевченка відбулася церемонія покладання квітів до погруддя Великому Кобзарю, розташованому в центральному парку Херестреу м. Бухарест.
У заході взяли участь депутати Парламенту Румунії, керівництво Бухарестської філії Союзу українців Румунії, представники української громади і ЗМІ країни перебування та співробітники Посольства України в Румунії разом з членами їх сімей.
З вітальною промовою до учасників церемонії звернувся радник-посланник Посольства України Теофіл Рендюк, який у своєму виступі наголосив на виключному значенні феномену Кобзаря як символу єдності українців у формуванні національної самосвідомості та культури українського народу, який залишається важливим і сьогодні, особливо в умовах протистояння зовнішній агресії з боку РФ.
На заході також виступили депутат Парламенту Румунії від української громади Іван Марочко, депутат Парламенту Румунії від татарсько-турецької громади Варол Aмет, Голова Бухарестської філії СУР Ярослава Колотило та головний редактор газети “Кур‘єрул украінян” Іван Робчук.
Марта Кузьменчук та Вероніка Марченко продекламували вірші Тараса Шевченка “Садок вишневий коло хати” та “Маленькій Мар‘яні”.
У рамках заходу відбувся також флеш-моб, присвячений підтримці Надії Савченко, яку, без жодних звинувачень, вже майже два роки тримають за гратами в Росії. Присутній на заході диякон Стефан Лупшак оголосив молитву за здоров‘я незаконно утримуваних РФ громадян України: Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанас‘єва.
Отець Михай Кобзюк, представник Сучавської філії Союзу українців Румунії зачитав “Отче наш” на славу Україні.
Захід завершився колективним виконанням пісень на вірші Кобзаря: “Думи, мої думи” і “Реве та стогне Дніпр широкий”.
Джерело: http://romania.mfa.gov.ua/ua/press-center/news/45544-vshanuvannya-pamjati-tarasa-shevchenka-u-buharesti

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>