Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

У Чернівцях покажуть документальний фільм про вишиті сорочки “Спадок нації”

vimage1Прем’єра першого повнометражного документального фільму про вишиті сорочки «Спадок нації» відбудеться 15 травня в кінотеатрі «Чернівці».
Учасниками прем’єри будуть: Леся Воронюк, автор ідеї та сценарист фільму «Спадок нації», ініціатор та засновник акції «Всесвітній день вишиванки», голова Кіно-документ студії «Софія» та Олександр Ткачук, режисер фільму «Спадок нації», співзасновник акції «Всесвітній день вишиванки», директор продакшн-студії «Mamay Media», автор проекту «Музика воїнів».
“У кожного вона своя. Але ми знайшли найціннішу для всіх. Вишити, щоб вижити”, – зазначають автори фільму.
Ідея фільму полягає в тому, що вишиванка – не тільки одяг, але й символ та оберіг, який передається з покоління в покоління як найцінніший спадок, це не тільки матеріальна, а й духовна спадщина українців.
Історія української вишиванки – це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, скільки їм довелося стерпіти і вистояти, коли намагалися зруйнувати Україну і сам ген українства (заборона одягати вишиванки, виключення з університету, ув’язнення, заслання, позбавлення майбутнього…)Вперше автори демонструють значення вишитої сорочки через призму людських історій. Ось тільки три, які показують духовно-історичну пов’язаність життя українця і вишиванки:
– у 1947 році під час Голодомору вишиванки з Буковини вимінювали на зерно на Івано-Франківщині, таким чином врятувались цілі родини;
– зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків як політв’язень відбувала ув’язнення в Сибірі 12 років, єдиною розрадою стала вишита сорочка, яку ув’язнена вишивала із постільної білизни і досі зберігає як символ нескореності;
– у 2014 році в час російсько-української війни члени луганського товариства «Просвіта», ризикуючи життям, вивозили через сепаратистські блок-пости найцінніше – свої вишиванки.
У кожному регіоні України вишита сорочка має інший орнамент, стиль вишивки, крій, та все ж вона для кожного є тим самим генетичним кодом. Пошуки єдиної, найціннішої сорочки поширилися на кожен етнокультурний регіон України, також відзнято матеріал в Канаді, Італії, ОАЕ, Німеччині, Росії.
Прем’єра фільму присвячується 10-річчю акції «Всесвітній день вишиванки».
Підхід до преси: 16.00
Початок показу: 16.20
Джерело: http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=75788

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>