Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Щорічна зустріч членів Консорціуму університетів Молдови, Румунії та України у Яссах

7777777777777777011-12 листопада у м. Ясси (Румунія) відбулась щорічна зустріч представників університетів-членів Консорціуму університетів Молдови, Румунії та України, у якій від імені Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича взяли участь ректор університету проф. Степан Мельничук, проректор з економічних питань-головний бухгалтер Сільвія Марут, координатор румуномовних програм, провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків Ніколетта Головач, помічник ректора доц. Сергій Нежурбіда.
Створення Консорціуму університетів Молдови, Румунії та України було ініційоване в кінці 2010 року, а Меморандум про його створення підписали 2011 року в Яссах ректори університетів-партнерів – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (Україна), Ясський університет «Александру Іоан Куза» (Румунія), Сучавський університет «Штефан чел Маре» (Румунія), Ясський університет «Джердже Енеску» (Румунія), Бєльцький державний університет «Алеку Руссо» (Республіка Молдова), Молдовський державний університет (Республіка Молдова).

Цьогорічна зустріч ректорів в рамках Консорціуму організована Ясським університетом «Александру Іоан Куза». Присутні на зустрічі ректори та проректори шістьох університетів-партнерів Консорціуму проаналізували результати річної співпраці, а також сформували бачення основних напрямів роботи в транскордонному просторі в рамках цього університетського співтовариства на наступний рік.
Так, головуючий засіданням Консорціуму – проф. др. Тудорел Тоадер, ректор Ясського університету «А. І. Куза», наголосив на важливості розробки нових векторів співпраці в академічному середовищі університетів-членів Консорціуму на наступний рік, забезпечення яких можливе за фінансової підтримки європейських програм. Кожен ректор партнерського університету виклав своє бачення функціонування консорціуму в майбутньому, а серед перспективних напрямів співпраці, які були сформовані представниками університетів-членів Консорціуму, слід підкреслити такі, як реалізація подвійних магістерських програм з метою отримання студентами двох дипломів; виконання спільних освітніх та науково-дослідних проектів за фінансової підтримки ЄС: Горизонт 2020, Еразмус+ та ін. Важливо також звернути увагу на пропозицію ректора Сучавського університету «Штефан чел Маре» проф. др. Валентина Попи про започаткування проведення спільної щорічної наукової конференції в рамках Консорціуму, назву першої такої конференції – «Освіта, наука та інновації: стратегічний підхід та прагматичні дії».
Учасникам засідання була презентована міжнародна діяльність Ясського університету «А. І. Куза» в рамках проектів академічних обмінів із залученням університетів-членів Консорціуму, а також наукова активність університету-господаря зустрічі, наголошено на можливості подання спільних заявок на фінансування наукових проектів.
Ректор ЧНУ Степан Мельничук високо оцінив рівень партнерства та набутий досвід у рамках Консорціуму і на зустрічі зауважив, що саме завдяки участі в Консорціумі ЧНУ успішно розвиває двостороннє співробітництво з усіма його членами. Степан Мельничук наголосив лише на деяких результатах цієї співпраці: нещодавнє відкриття Лекторату румунської мови на філологічному факультеті (результат співпраці з Сучавським університетом «Штефан чел Маре»), реалізація щорічної Літньої школи з інформатики в Ясському університеті (результат співпраці з Ясським університетом «А. І. Куза»); реалізація кількох проектів мобільності для студентів, аспірантів, науково-педагогічного та адміністративного персоналу (всі університети). Наразі ЧНУ та Ясський університет «А. І. Куза» перебувають у стадії підготовки великої спільної наукової конференції, присвяченої актуальним питанням англійської мови та літератури, провести яку планується у 2017 році в Яссах і Чернівцях.
За результатами зустрічі підписаний Протокол засідання Консорціуму. Наступна зустріч відбудеться в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, а головою Консорціуму університетів Молдови, Румунії та України на наступний рік обрано ректора Степана Мельничука.
Джерело: http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data[5012][id]=6739

32323234544445 323232111111111111111111

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>