Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Міжнародна літня школа «Геополітика»

З 14 по 19 липня у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича проходить Міжнародна літня школа «Геополітика» Трикутник Румунія – Україна – Молдова: геополітика та стратегії безпеки. Організатори школи: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Сучавський університет імені Штефана Великого, Геополітична асоціація «Іон Коня», Регіональний центр дослідження та аналізу транскордонних ризиків (Сучава), Часопис «GeoPolitica».
Офіційне відкриття міжнародної літньої школи відбулося 17 липня у Зеленій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На відкритті з вітальним словом виступили: проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу Тамара Марусик, перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк, Генеральний консул Румунії в м. Чернівці Елеонора Молдован, завідувач кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Юрій Макар, а також посол України в Румунії Олександр Банков та проректор Сучавського університету імені Штефана Великого Стефан Пуріч.
Відповідно до програми літньої школи, учасники слухали та обговорювали доповіді професорів з Румунії, Молдови та України. Викладачі та слухачі літньої школи обговорювали актуальні питання безпеки, геополітики, заморожених конфліктів, геостратегічних цінностей тощо. Наприклад, професор Чернівецького національного університету Анатолій Круглашов прочитав надзвичайно актуальну лекцію на тему: «Загрози регіональній безпеці як імператив співробітництва між Україною, Румунією і Молдовою», професор Державного інституту міжнародних відносин Молдови Людмила Рошка говорила про «Діалектичну єдність між внутрішньою та зовнішньою політикою Молдови», а професор Бухарестського університету Васілє Сіміляну розгорнув тему: «Румунія – донор безпеки для України та Республіки Молдова». Доповідь доцента кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету Тараса Лупула «Критичний погляд геополітики Росії та України» активно обговорювалася учасниками, а тема «Просування розуміння у геостратегічній та міжнародній безпеці, а також у світовій політиці (досвід і досягнення Збігнєва Бжезинського)», яку представила доцент кафедри сучасних мов та перекладу Чернівецького національного університету Валентина Богатирець, розкрила зміст найбільш складних геополітичних проблем сучасності.
У рамках міжнародної літньої школи учасники вже відвідали Хотинську та Кам’янець-Подільську фортеці, взяли участь в обговоренні у форматі «кава-клуб «Геополітика»», а також мали змогу побачити красу Чернівців та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Джерело: http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data[5012][id]=7886

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>