Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Гриневич: Ухвалена мовна стаття відповідає Конституції

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. 
Ухвалена мовна стаття закону «Про освіту» відповідає Конституції України.
Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявила міністр освіти Лілія Гриневич, передає Українська правда.
«Я вважаю, що те, що відбулося відповідає Конституції. Для нас було важливо не порушувати Конституцію, але ми в даному випадку йдемо на те, щоб дитина під час початкової школи почала вчити українську мову і далі продовжувала нею навчання», – сказала міністр.
Гриневич пояснила, що наразі склалася ситуація коли діти нацменшин, «закінчуючи школу за бюджетні кошти, не володіють українською мовою. Більше того – вони не можуть вступати до вищих навчальних закладів нормально. Тому що вони складають, наприклад, зовнішнє незалежне оцінювання з дуже низьким результатом. У зв’язку з цим ми отримуємо такий анклав, де виходить дитина з повною середньою освітою, але вона не може спілкуватись державною мовою, вона ніколи не потрапить на державну службу», – пояснила міністр.
Вона також додала, що «діти з інших мовних груп – такі як угорська, румунська – взагалі стають ізольованими від іншої частини України».
Нагадаємо, одразу після прийняття закону «Про освіту» у Верховній Раді румунська спільнота Чернівецької області попросила президента Петра Порошенка ветувати цей закон з тим через його «неконституційність».

Джерело: ЗІК

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>