Languages

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ukrainian for beginners

Україна та Румунія планують домовитися про створення програм з обміну школярами для вивчення мов

Румунія та Україна розглянуть можливість створення програми обміну школярами для вивчення української та румунської мови у відповідному мовному середовищі. Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Міністром з питань румунів звідусіль Андреа Пастарнак.
«У Румунії проживає значна українська меншина, в Україні – румунська. Ми багато робимо для того, щоб усі меншини в нашій країні мали можливість у повній мірі проявити себе. Ваше законодавство також передбачає багато можливостей для збалансованого культурного розвитку усіх жителів України. Думаю, це було б продуктивно для обох сторін, якби діти з української меншини в Румунії могли отримати мовну практику в Україні, а діти з румунської меншини – в Румунії», – зазначила Андреа Пастарнак.
Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич підтримала цю ідею та зауважила, що таку форму співпраці можна або прописати в новій Угоді про співробітництво між країнами у сфері освіти, або підписати окрему угоду, що стосуватиметься лише цього питання.
Міністр з питань румунів звідусіль також зазначила, що румунську громаду турбує питання збереження їхнього права на здобуття освіти румунською мовою.
«Наша позиція полягає в тому, що кожен випускник української школи має добре знати українську мову. Викладання мовами меншин закріплено Конституцією, і ми будемо дотримуватися цього, але відсоток вивчення української збільшуватиметься – від цього напряму залежать освітні шанси дітей румунської меншини в Україні. Адже без знання української неможливо вступити в український виш та повноцінно працювати на території держави», – додала Лілія Гриневич.


Міністр також повідомила, що для задоволення освітніх потреб громадян України румунської національності створено відповідну мережу навчальних закладів. У Закарпатській та Чернівецькій областях функціонує 61 дошкільний навчальний заклад з вихованням румунською мовою, де навчається 3тис 406 дітей.
У 2016/2017 навчальному році в цих областях функціонувало 75 шкіл з навчанням румунською мовою, 20 – з навчанням румунською та українською мовами, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням українською, румунською і російською мовами.
Загалом румунською мовою в школах навчаються 16тис 139 учнів, вивчають румунську мову як предмет 4тис 182 учні, факультативно або в гуртках – 178 учнів

Джерело: сайт МОН

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>