Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Олександр Фищук зустрівся із заступником державного секретаря Міністерства румунів звідусіль Вікторем Іонеску

21 листопада голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук провів протокольну зустріч із заступником державного секретаря Міністерства румунів звідусіль Вікторем Іонеску та генеральним консулом Румунії в Чернівцях Елеонорою Молдован.

«Радий вітати Вас на буковинській землі та хочу запевнити у високій зацікавленості та готовності до продовження плідного партнерського співробітництва між Чернівецькою областю та Румунією в усьому спектрі питань, що становлять взаємний інтерес», – зазначив Олександр Фищук, вітаючи гостя на буковинській землі.

Відтак обговорено низку важливих питань, які об’єднують дві країни: екологічні, інфраструктурні, транспортні, освітні, національно-культурні тощо.

Як зазначив голова облдержадміністрації, на сьогоднішній день одним з ключових питань залишається розбудова інфраструктури українсько-румунського державного кордону та ефективне функціонування спрощеної системи перетину кордону, зважаючи на необхідність створення належних умов для реалізації громадянами України права на безвізове відвідування країн Європейського Союзу.

«В цьому контексті хотів би відзначити, що ми всіх зусиль докладаємо для завершення будівництва та якнайшвидшого відкриття пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні «Красноїльськ» та «Дяківці», а також завершуємо підготовку необхідних документів для імплементації наступного проекту щодо будівництва під’їзних шляхів до пункту пропуску «Красноїльськ» у рамках програми прикордонного співробітництва «Румунія – Україна 2014-2020», – повідомив Олександр Фищук.

Посадовець зауважив, що здійснення цього комплексу заходів покликано суттєво розвантажити єдиний діючий на сьогодні в Чернівецькій області автомобільний пункт пропуску «Порубне» та забезпечить ефективне функціонування спрощеної системи перетину кордону.

Одночасно заступник державного секретаря Міністерства румунів звідусіль Віктор Іонеску та голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук обговорили питання міжлюдських взаємин, яке відіграє чи не найголовнішу роль у контексті відносин між двома країнами.

Віктор Іонеску зазначив, що держава Румунія зацікавлена в тому, щоб представники румунської громади у Чернівецькій області повноцінно розвивалися. У свою чергу Олександр Фищук запевнив румунських колег в тому, що обласна влада, докладає всіх зусиль для забезпечення прав та свобод національностей, які проживають на території області.

Відтак повідомлено, що відповідно до освітніх запитів населення краю сформована мовна мережа дошкільних навчальних закладів. У румуномовному режимі функціонують – 62 ДНЗ (у дошкільному закладі № 1 м. Чернівців функціонує 1 румуномовна група). Голова облдержадміністрації звернув увагу поважного гостя на те, що у Чернівецькій області забезпечено право на освіту румунською мовою. Функціонує 63 ЗНЗ (в т.ч. 2 ліцеї, 2 гімназії) з румунською мовою навчання; 19 ЗНЗ двомовних – з румунською та українською мовами навчання (в т.ч. 1 ліцей, 1 гімназія).

«Загалом по області румунською мовою навчаються 13715 учнів (14,2%), – зазначив Олександр Фищук. – Також функціонують два вищих навчальних заклади І-ІІ та І-ІV рівнів акредитації, де є групи з навчанням румунською мовою.

Зауважено, що як в Румунії, так і в Україні в органах державної та місцевої влади працюють представники національних меншин або особи, які володіють їхніми мовами.

Насамкінець Олександр Фищук та Віктор Іонеску домовились про подальшу співпрацю задля блага громадян обох країн, утвердження європейських принципів добросусідства та співробітництва.

«Головною метою спільних дій повинно стати ефективне використання переваг геополітичного розташування Буковини у поєднанні зі споконвічними традиціями толерантності, багатою подіями європейського значення історією нашого краю задля покращення життя наших громадян і утвердження Буковини в якості форпосту України в Європейському Союзі» – прокоментував результат зустрічі голова облдержадміністрації Олександр Фищук.Джерело: http://www.bukoda.gov.ua/news/oleksandr-fishchuk-zustrivsya-iz-zastupnikom-derzhavnogo-sekretarya-ministerstva-rumuniv-zvidus

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>