Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

На головній Менорі Чернівців запалили першу свічку з нагоди свята Хануки

12 грудня, на Театральній площі за участі першого заступника голови обласної державної адміністрації Михайла Павлюка відбулися урочистості з нагоди початку святкування Хануки, національного єврейського свята.
Представники єврейської громади міста та крайової влади запалили на ханукальній менорі першу свічку.
Михайло Павлюк привітав шановну єврейську громаду міста із одним з найбільших іудейських свят.
Ханукальні свічі запалюватимуть протягом усіх восьми днів свята і, за традицією, вони повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви.
Довідково. Ханука — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою.
У часи Другого Храму маленька Юдея стала провінцією елліністичної Сирії, в якій правили нащадки Селевка. Селевкидів не влаштовувало, що євреї живуть відособлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць вони намагаються насадити свою культуру. Врешті-решт загарбники вторглися до Храму, спаплюжили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її і внесли кров свині у святая святих храму.

Метитиягу і 5 його синів з династії Хасмонеїв почали повстання і здобули перемогу. Євреї прийшли до Храму, очистили жертівник, вирізьбили з дерева нову менору (храмовий світильник). Але вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії та запалили світильник. І Всевишній зробив диво — олії вистачило на 8 днів горіння — час, необхідний для виготовлення нової олії.
На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукіот (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й усі пам’ятали про диво, що сотворив Всевишній.
Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.
Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Свічі встановлюють справа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічі повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п’ятницю їх запалюють раніше суботніх свіч. Світильник розташовують навпроти мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Не можна використовувати світло ханукальних свіч для роботи, читання тощо.Джерело: http://www.bukoda.gov.ua/news/na-golovnii-menori-chernivtsiv-zapalili-pershu-svichku-z-nagodi-svyata-khanuki

 

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>