Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

В Сучаві відбулась зустріч членів української делегації з представниками української громади Румунії

29 травня 2010 року відбулася зустріч членів офіційної української делегації, яка брала участь у черговому засіданні Ради Єврорегіону «Верхній Прут» у румунському місті Сучава, з представниками української громади північних повітів Румунії.

Міністр Кабінету Міністрів України А.В.Толстоухов, голови Чернівецької і Івано-Франківської обласних державних адміністрацій М.М.Папієв та М.В.Вишиванюк, Посол України в Румунії М.З.Кулик і Генеральний консул України в Сучаві Ю.С.Вербицький обговорили з керівниками Сучавської повітової філії Союзу українців Румунії широке коло питань, що стосуються різноманітних сторін життя етнічних українців у сусідній країні, намітили шляхи вирішення існуючих проблем.

Активісти української громади розповіли про культурне життя місцевих українців, ситуацію з викладанням рідної мови у румунських навчальних закладах і їх забезпеченням необхідною навчально-методичною літературою та сучасними технічними засобами викладання і навчання, проблеми, пов’язані з набуттям освіти української молоддю з Румунії у вищих і середніх навчальних закладах України.

Особлива увага була приділена питанням збереження української національної ідентичності серед місцевого населення, його традицій ї звичаїв, надання з боку України конкретної цільової підтримки та допомоги українській національній меншині в Румунії.

Серед інших питань, з яких відбувся обмін думками, був зроблений акцент на необхідності перенесення у практичну площину підписаного між Міністерством освіти і науки України та Міністерством виховання і досліджень Румунії Протоколу про співробітництво у галузі освіти, зокрема, ст. 8, в якій йдеться про заснування українського ліцею в м. Сірет повіту Сучава.

Учасники зустрічі також обговорили питання сучасного стану і перспектив діяльності Союзу українців Румунії як основної громадської організації українців в Румунії, його ролі у розширенні гуманітарних, культурних, спортивних та інших зв’язків з співвітчизниками в Україні, популяризації в Румунії надбань української культури, культурно-історичної спадщини та традицій народу.

Міністр А.В.Толстоухов подякував присутнім за участь у зустрічі і запевнив, що обговорені проблеми будуть уважно проаналізовані і з боку Української держави українській національній меншині в Румунії буде надано всю можливу допомогу.

Зустріч пройшла в дусі відкритості і конструктивності і, на думку всіх її учасників, сприятиме подальшому розвитку добросусідських відносин між двома країнами.

Інформація та фото  сайту Посольства України в Румунії

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>