Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Громадське вшанування Дня Самостійності і Соборності України в Чернівцях (фоторепортаж)

22 січня 2011 року громадськість Буковини відзначила День Самостійності і Соборності України урочистим покладанням квітів до пам’ятника Героям Буковинського Куреня в Чернівцях. Куреня, який в 1919 році в складі 9-го стрілецького полку ІІІ Залізної Дивізії армії Української Народної Республіки захищав соборну українську державу від більшовицької навали з московської півночі, довівши відданість буковинців українським державницьким ідеалам.
Свято традиційно розпочалося велелюдним походом під державними та організаційними прапорами від Українського Народного Дому – центру громадської та політичної активності буковинських українців в роки визвольних змагань – до пам’ятника Героям Буковинського Куреня. Урочистості біля пам’ятника відкрив український державний гімн «Ще не вмерла України ні слава, ні воля!» у виконанні хору «Гомін Буковини» та всіх присутніх. Покладання вінків та квітів проходило під бадьорі звуки гімну українських націоналістів «Зродились ми великої години», слова якого завжди повинні бути дороговказом для всіх українців:
«І ось ідемо в бою життєвому,
тверді, міцні, незламні мов ґраніт –
бо плач не дав свободи ще нікому,
а хто борець – той здобуває світ.
Доволі нам руїни і незгоди –
не сміє брат на брата йти у бій.
Під синьо-жовтим прапором свободи
з’єднаєм весь великий нарід свій!»
Символічним було єднання довкола спільних ідеалів громадських діячів різних поколінь, які брали участь у святі. У стійці біля пам’ятника пліч-опліч стояли з прапорами ветерани визвольних змагань та представники молодіжних організацій. Разом покладали вінки представники «Спілки активної молоді» та сивочолі учасники Братства УПА Буковини. Їх почуття повною мірою відбилися в словах пісні, яку виконав хор «Гомін Буковини»:
Батьківська земле, краю козачий,
краю святий Україно!
Для Тебе жити, Тобі служити,
за Тебе вмерти, єдину!
Після закінчення покладання квітів до пам’ятника Героям Буковинського Куреня голова Українського Народного Дому Володимир Старик подякував численним присутнім за участь у святі та висловив впевненість у тому, що всі спроби деяких політиків будувати в Україні нову країну без українців і не для українців неминуче зазнають провалу. Заклик до єдності українських політиків був лейтмотивом у виступах голови крайової організації Народного Руху України Олександра Бурденюка та головного редактора газети «Час» Петра Кобевка.
Згодом учасники урочистостей вирушили походом до пам’ятника Т. Шевченкові на Центральній площі, де відбулося покладання квітів та мітинг.
Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях»

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>