Languages

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ukrainian for beginners

Буковина віддає перевагу впровадженню енергозбереження на невеликих об’єктах

В межах проекту “Кращі практики енергозбереження на місцевому рівні”, що виконувався Консалтинговим об’єднанням “Центр громадської експеpтизи” (м. Київ), було зібрано інформацію про існуючі в Україні, зокрема й у Чернівецькій області, проекти та кращі практики із впровадження енергозбереження у житлово-комунальному господарстві.

Загалом у межах проекту було зібрано інформацію щодо близько 230 проектів, які здійснені або впроваджуються на території України. Із загальної кількості для публікації було відібрано 168 уже реалізованих практик та проектів, які перебувають на стадії активного впровадження. Чернівецька область у межах дослідження представлена одинадцятьма проектами.

Більшість із цих проектів не є масштабними та стосуються невеликих об’єктів. Так, чотири проекти були здійснені у селах: двома з них передбачалась модернізація системи опалення у сільських амбулаторіях і двома – у сільських дитячих садках. Всі чотири проекти були здійснені силами сільських громад у співпраці із сільськими радами та за підтримки проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, який є чи не єдиним проектом технічної допомоги в області, що здійснюється у сфері енергозбереження. У м. Чернівці за кошти державного і міського бюджетів розпочато реконструкцію котельні Обласного спеціалізованого будинку дитини: в межах проекту передбачається встановлення енергоощадного обладнання.

Ще три проекти були здійснені у багатоповерхових житлових будинках м. Чернівці. При цьому один проект – із теплоізоляції двох великопанельних будинків – частково фінансувався за кошти Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, а два інших (першим було передбачено капітальний ремонт покрівлі, другим – модернізацію системи освітлення будинку) здійснювалися за участі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

У сфері централізованого теплопостачання у м. Чернівці було реалізовано два проекти з модернізації систем теплопостачання двох мікрорайонів шляхом впровадження систем автоматизованого управління роботою котельного та мережевого обладнання зі встановленням сучасних приладів обліку теплової енергії і води. Використання таких лічильників забезпечує належну роботу систем теплопостачання, оскільки дозволяє регулювати навантаження, оптимізувати потужності системи та запобігати втратам тепла і води.

Також цікавий проект з оптимізації енергоспоживання системи централізованого водопостачання м. Чернівці було реалізовано на насосній станції 3-го підйому “Шубранець” водогону “Дністер–Чернівці” (с. Шубранець Заставнівського району): тут провели заміну насосного обладнання з одночасним встановленням частотних перетворювачів струму, які дозволяють регулювати навантаження насосів та уникати перевитрат електроенергії.

Ініціаторами проектів з енергозбереження у Чернівецькій області переважно виступали органи місцевого самоврядування (на відміну від інших областей України, часто – спільно з громадою). Більшість зазначених проектів фінансувалися із державного або місцевих бюджетів, а два проекти були здійснені за кошти самих комунальних підприємств, що надають житлово-комунальні послуги. Кредитні кошти на модернізацію житлово-комунального господарства в області не залучалися або через відсутність відповідного досвіду, або через неможливість освоїти значні обсяги доступних кредитів чи гарантувати їх повернення з боку замовників або ініціаторів проектів. Приватні інвестиції на даний час також не розглядаються як джерело ресурсів для переоснащення житлово-комунальних підприємств області, що характерно для України в цілому.

Незважаючи на невисокий рівень урбанізації і нерозвиненість централізованих систем надання житлово-комунальних послуг, у Чернівецької області є потенціал для впровадження енергозберігаючих проектів як на невеликих бюджетних об’єктах – таких, як школи, дитячі садки, лікарні і сільські амбулаторії, – так і в централізованих системах тепло- і водопостачання та водовідведення. На сьогодні органи місцевої влади та керівництво підприємств житлово-комунального господарства Чернівецької області приділяють їх модернізації недостатньо уваги.

Проект “Кращі практики енергозбереження на місцевому рівні” здійснювався Консалтинговим об’єднанням “Центр громадської експертизи” за підтримки Фонду Східна Європа на кошти, надані Посольством Швейцарії в Україні, Посольством Королівства Норвегія в Україні, Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID), та за сприяння Міністерства з питань житлово-комунального господарства України.

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>