Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Звернення представників молдавських національно-культурних товариств України до Європейського парламенту

Ми, що нижче підписалися, представники молдавських національно-культурних товариств Буковини (Чернівецька область, Україна) виражаємо свою стурбованість з приводу заяви румунського президента Траяна Басеску щодо входження Молдови найближчим часом до складу Румунії та заявляємо, що Україна була, є і буде країною, вкрай зацікавленою у збереженні суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова.
В цілісності Молдови Україна бачить безпеку всієї Європи.
Зміни можуть призвести виключно до дестабілізації і до абсолютно непрогнозованих наслідків в усій архітектурі європейської безпеки.
Сьогодні, як ніколи важливо, щоб всі держави, що входять в ОБСЄ, підтвердили свою відданість принципам територіальної цілісності кордонів на континенті.
У зв’язку з цим будь-які заяви, з чийого боку вони б не звучали, про можливу, навіть у віддаленій перспективі, децентралізацію Молдови та переміщення кордонів в той чи інший бік, нічого, крім стурбованості і здивування у нас не викликають.
Успіх євроінтеграції як України так і Молдови залежить від самої країни і не потребує допомоги шляхом штучного зміщення кордонів Євросоюзу. Крім того, загальновідомо, що рішення про вступ до Євросоюзу приймається не в Бухаресті, а в Брюсселі.
Крім того, ми підтримуємо й заяву прем’єр-міністра Республіки Молдова про те, що Молдова – незалежна і суверенна держава, і надалі буде абсолютно незалежною.
Принагідно, звертаємо увагу на те, що представники молдовських товариств Буковини обурені діями румунської сторони щодо видачі паспортів громадянам Чернівецької області (як українцям так і молдованам).
Звертаємо Вашу увагу на те, що румунська сторона цілеспрямовано на протязі багатьох років проводить «румунізацію» місцевих молдован.
Просимо Вас застерігти румунську сторону від подібних заяв та дій у майбутньому та не провокувати погіршення у Українсько-молдовсько-румунських відносинах.

Голова Всеукраїнської асоціації
молдавської культури Анатолій Фєтєску

Голова Ради Чернівецького міського
товариства молдавської культури В’ячеслав Ігнатеску

Голова Ради міжрайонного товариства
молдавської культури Буковини Юрій Стаднічук

Заступник голови Ради міжрайонного
товариства молдавської культури Буковини Роман Бринзила

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>