Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

Бухарест прагне врегулювати усі проблемні питання у відносинах з Україною

Нещодавно Міністр закордонних справ Румунії Теодор Баконскі провів прес-конференцію, на якій підбив підсумки першого року діяльності на посаді глави зовнішньополітичного відомства. Міністр зазначив, що в 2010 році Румунія була активною на міжнародному плані та підтвердила свою відданість продовженню зміцнення європейського співтовариства. Теодор Баконскі, додав, що упродовж цього року Бухарест продовжить і посилить свої минулорічні дипломатичні зусилля. “У 2011 році я буду утверджувати мудру, урівноважену, активну, гідну і, чому б ні, сміливу дипломатію” – заявив міністр закордонних справ Теодор Баконскі.

Глава румунської дипломаті представив основні проекти, розпочаті протягом першого року його перебування на цій посаді і пріоритети в цьому році, зокрема прийняття Закону “Про голосування поштою”, Стратегія ЄС щодо Дунайського регіону, входження Румунії до Шенгенського простору, а також розвиток відносин зі східними сусідами: “Звісно, ми не можемо нехтувати нашим східним сусідством. У наступні роки ми повинні зосередитися на вирішенні деяких проблемних справ, успадкованих із недалекого минулого. Хочемо заперечити підтексти, які шукають наші сусіди, коли відносини йдуть не так, як того хотілося, а саме що Румунія має якість приховані цілі. Це неправда, ми заперечуємо ці твердження, ми хочемо лише, щоб етнічним румунам із сусідніх держав були забезпечені європейські стандарти дотримання основних прав та захисту нацменшин.”

За рік, що минув Теодор Баконскі зустрівся з його українським колегою Костянтином Грищенком двічі, обговорили різні питання двосторонніх відносин, але попри це Бухарест і Київ не зробили жодного кроку вперед. Досі не була підписана Угода про малий прикордонний рух, не відновила свою роботу Змішана міжурядова румунсько-українська комісія з питань забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин. Водночас, навіть якщо в Бухаресті вже декілька років працює Український культурно-інформаційний центр у складі Посольства України, румунський еквівалент у Києві – Інститут румунської культури – так і не був відкритий. Ось що заявив з цього приводу глава МЗС Теодор Баконскі: “Ми дали зрозуміти Україні, що хочемо укласти Угоду про малий прикордонний рух, і що для належного виконання її положень, потрібно відкрити ще два консульські відділи. Ми зустріли низку перешкод, на перший погляд бюрократичного характеру, на шляху відкриття Румунського культурного інституту в Києві та його філії в Чернівцях. Пана Грищенка, з яким я мав двосторонні зустрічі, але в рамках багатосторонніх заходів, ми чекаємо в Бухаресті. Держсекретар Богдан Ауреску побував у Києві і передав наше прагнення до співпраці.“

Міністр закордонних справ Теодор Баконскі зазначив, так само, що Бухарест з повагою ставиться до рішення України не приєднуватися до НАТО, але додав, що Україна і далі прагне вступити до ЄС, і в цьому може покладатися не лише на підтримку Польщі, а й на допомогу Румунії. (Василь Каптару)

Джерело: http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=482&art=106322

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>