Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

У Сереті встановлено меморіальну дошку на честь Сильвестра Яричевського

Мерія міста Серет, Культурний центр імені “Міхая Телімана” та Союз українців Румунії організували в кінці минуло місяця захід, в рамках більш великого свята “Дні культури міста Серет”, присвячений видатному поету та письменнику Сильвестру Яричевському, який був і професором в Серетській Гімназії, директором чоловічої української школи та в останні роки свого життя – бургомістром міста. З цієї нагоди відбувся симпозіум присвячений особистості Сильвестра Яричевського, встановлена меморіальна дошка на його честь та освячене місце, де буде споруджене його погруддя.

У культурному заході взяли участь мер міста Серет Адріан Попою, генеральний консул Консульства України у Сучаві Василь Боєчко, консул Василь Неровний, голова СуР-у Степан Бучута, та інші провідні представники української громади, але і німці, поляки та румуни, які живуть у Сереті. Прибули також гості з України, від Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича пані професор доктор Василина Бузінська, професор Микола Бузінський, директор Видавничого дому «Букрек» Дарина Максимець, колишній мер міста Чернівців Віктор Павлюк. Прибули делегації з міста Кам’янець-Подільського, м. Заставна, м.Рогатин та смт. Глибока.

Ми запросили директора Культурного центру м. Серет Міхая Міхаєску Анюка детальніше розповісти про це свято: ”Найцікавішим для жителів Серета було те, що мер міста Серет Адріан Попою та Володимир Гусак мер міста Рогатин, де народився Сильвестр Яричевський, встановили меморіальну дошку на честь видатного українського письменника. Греко-католицькі українські священики з Серету, Качіки та Радівців посвятили цю дошку та місце де буде споруджене погруддя Сильвестру Яричевському, а саме в центральному парку перед мерією міста. Потім відбувся цікавий симпозіум присвячений особистості Сильвестра Яричевського. А на завершення виступив вокальний гурт жінок з села Негостина.”

На симпозіумі присвяченому Сильвестру Яричевському, професор доктор Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича пані Василина Бузінська виступила з цікавою промовою про видатного українця, який присвятив все своє життя служінню своєму народові: ”Жителі Серета вважають його своїм письменником, а чернівчани вважають своїм, оскільки він постав як письменником саме на Буковинській землі. Саме на Буковині у невеличкому містечку Кіцьмані його талант розкрив найкраще і найповніше професор Михайло Івасюк, який створив прекрасне дисертиційне дослідження присвячене Сильвестру Яричевському. Завдяки Михайлу Івасюку та його дочці Оксані Івасюк нам вдалося опублікувати книгу з творами Сильвестра Яричевського, яку ми сьогодні маємо честь і приємність презентувати шановній публіці. Наша книжка звичайно могла з’явитися лише завдяки величезній праці попередників. З великою пошаною нагадуємо ім’я Магдалени Ласло-Коцюк, яка вперше здійснила подвиг, тому що завдяки її трудам, в Румунії, вперше були видані книги Сильвестра Яричевського. Книга, яку ми сьогодні презентуємо включає кращі твори письменника. Але крім творів, які вже були опубліковані в різні роки за і після його життя, гордимося тим, що нам вдалося віднайти раритет. Таким чином, до складу нашого зібрання творів Сильвестра Яричевського, ми включили твір, який ніколи не був опублікований до тепер. Це вдалося нам, за допомогою дочки Сильвестра Яричевського, Софії, яка передала архівні документи в дар Михайлу Івасюку. Ми змогли відшукати в музеї Івасюка цей твір і включили його до книги. При складенні цього твору, ми задумалися над тим чим цей письменник так полонив серця і уми читачів і здається ми розгадали цю таємницю. Ця таємниця була прочитана нами на сторінках його щоденника і я хочу поділитися нею разом з вами. Наступні рядки він написав, коли йому було лише 20 років, але все своє життя він зберіг у своєму серці цю програму: ”У мене була ідея як небо ясне, був мій народ ціллю мого життя, для нього на жертвник слави життя положив я всього себе”. Мені здається, що всі ми повинні хоча б часточку цієї програми позичити собі й служити так своєму народові як заповідав Сильвестр Яричевський.”

У своїй промові мер міста Рогатин Володимир Гусак зазначив: “Сьогодні ми відзначаємо людину, яка по-родинному звила Рогатин і Серет в одну родину Україну і Румунію. Людина, яка написала багато творів, написала свій гімн і була справжнім борцем демократії, як в Україні, так і в Румунії а також в цілій Європі. Якщо прочитати його твори, можна зрозуміти, що він боровся за вільну демократичну Європу, яку ми хочемо бачити всі, як українці, так і румуни. Він був людиною чистої душі. Його вибрали бургомістром Серета. Він творив, будував, робив все для того щоб українці та румуни були щасливою сім’ею і доброю родиною. Я вам дякую за те, що ви нашого земляка нисете у душі і допомагаєте його пам’ять розвиваnи у цілому світі. Я хочу подякувати, що ви зробиkи таке свято, побажати родині з Серету здоров’я, щастя, Божої ласки і щоб вас завжди було тільки добро, так як Сильвестр Яричевський писав: “тепле сонце, зелена трава і чисте небо.”
(Христина Штірбець, фото: Міхая Міхаєску Анюка)

Джерело: http://www.rri.ro/art.shtml?lang=12&sec=446&art=190212

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>