Languages

Календар

April 2024
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ukrainian for beginners

21 листопада у Чернівцях розпочне свою роботу 8-й міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини у рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA побачать мешканці понад 120 міст і містечок України, зокрема, Вінниці, Донецька, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Тернополя, Луганська, Львова, Житомира, Запоріжжя, Полтави, Кременчука, Сум, Чернігова, Чернівців, Харкова, Херсона, Сімферополя, Євпаторії, Ялти, Севастополя, Ізмаїла, Алчевська та інших.
До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 8-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, а також фільми-призери найвідоміших міжнародних фестивалів документального кіно.
Новинки сезону
Спеціальна пропозиція для гурманів креативної документалістики: ретроспектива документальних фільмів всесвітньовідомого режисера Луї Маля (Франція).
«Герої нашого часу»: відеоісторії звичайних українців, які щодня своїми зусиллями намагаються змінити реальність, що їх оточує. Кожен «герой» має свою історію, кожен із них доводить – усе можливо, якщо докласти зусиль та не ламатися під тиском обставин, не дозволити системі загнати себе у глухий кут. Відеоролики створені за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення». В обговоренні роликів із глядачами візьмуть участь герої історій успіху та керівники Центрів правової інформації та консультації, створених за підтримки Фонду «Відродження».
Права дитини традиційно – особливий фокус Мандрівного фестивалю Docudays UA.
Майже в усьому світі ця тематика не залишає байдужими найкращих кінодокументалістів. Цього року програму присвячено 20-річчю ратифікації Україною Конвенції ООН про права дитини. Ця ініціатива кінофестивалю Docudays UA здійснюється у співпраці з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.
Серед спеціальних програм фестивалю в регіонах:

• Документальне кіно проти несправедливості: як убезпечитися від протиправних дій міліції?
• Добірка фільмів про біженців та мігрантів, присвячена 60-річчю створення Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).
Docudays UA – некомерційний фестиваль, який доступний щонайширшому загалу. Цього року Мандрівний фестиваль Docudays UA відвідає щонайменше 153 000 глядачів у 123 містах та містечках України (за показниками 2010 року), 70% із них – молодь.
Партнерами Фестивалю в Чернівцях виступили Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, профспілка студентів ЧНУ імені Юрія Федьковича, відділ у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради та Чернівецьке міське управління юстиції.
Покази фільмів проходитимуть з 21 по 24 листопада (17:00 по 19:00) в приміщенні факультету історії, політології та міжнародних відносин (аудиторія ім. М. Грушевського №33) ЧНУ ім. Ю.Федьковича (вул. Кафедральна, 2).
Додаткову інформацію можна отримати у координатора Фестивалю в Черніцях за тел.
+38 (098) 948-97-98 або e-mail: igor_mosin@hotmail.com Контактна особа – Мосін Ігор.

ДОВІДКА
Мандрівний фестиваль є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Після показів у Києві, які цього року відбувалися з 25 до 31 березня, Docudays UA вирушає у подорож Україною.
Покази фестивальних фільмів відбуваються у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках тощо. Ефект від перегляду фільмів підсилюється зустрічами з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями, тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами в молодіжних аудиторіях. Цього року, зокрема, під час фестивалю фахівці Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в органах міліції проведуть у різних містах майстер-класи для молоді «Як убезпечитися від протиправних дій міліції».

Мандрівний фестиваль Docudays UA 2011 року відбувається за підтримки:
Національного фонду підтримки демократії (США),
Фонду сприяння демократії Посольства США,
Міжнародного фонду «Відродження»,
Movies that Matter,
Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF.
Партнери:
Державне агентство України з питань кіно,
Польський Інститут у Києві,
Dragon Forum,
Французький інститут в Україні,
Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини».
Організатори фестивалю Docudays UA:
Українська Гельсінська Спілка з прав людини,
Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»,
Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я,
Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв.

У 2010 році Docudays UA відбувся у 123 населених пунктах України. Фестивальні фільми переглянули близько 153 тисяч глядачів.
Кінофестиваль пройшов у 53 дошкільних установах, 14 школах-інтернатах, 112 ВНЗ, 152 загальноосвітніх школах, 12 профтехучилищах, 29 бібліотеках, 70 кінотеатрах (будинках культури), 14 виправних колоніях.
Після показів фільмів організатори фестивалю у регіонах провели 46 обговорень, «круглих столів» і дискусій із залученням експертів з громадських організацій, відомих у регіоні правозахисників, творчої інтелігенції, держструктур (наприклад, управління юстиції, управління культури обласних та міських адміністрацій), журналістів та режисерів. Обговорювалися теми прав людини, зокрема, подолання ксенофобії та расової нетерпимості, формування позитивного ставлення української молоді до інших націй і культур, питання гендерної рівності, запобігання насильству в сім’ї, прав дітей, прав журналістів, свободи слова… В обговореннях та дискусіях взяли участь понад 11 тисяч людей. 70% з них – молодь, студенти і школярі.
Організатори фестивалю в регіонах провели 19 прес-конференцій, присвячених відкриттю і подіям Мандрівного фестивалю. Інформація про роботу фестивалю була поширена на теле- і радіоканалах, в друкованих та електронних ЗМІ. Про фестиваль написали 96 газет, 52 електронних видання, інформацію і передачі про фестиваль транслювали 18 радіостанцій та 11 регіональних телевізійних компаній.
Із 2006 року фестиваль Docudays UА є членом Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів про права людини).

Scridb filter

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>